Η Βουλγαρία Ψάχνει Τρόπους να Πληρώσει την Gazprom – Δεν Αποκλείει Διακοπή Ροής Φυσικού Αερίου

Η Βουλγαρία Ψάχνει Τρόπους να Πληρώσει την Gazprom – Δεν Αποκλείει Διακοπή Ροής Φυσικού Αερίου
energia.gr
Παρ, 25 Φεβρουαρίου 2022 - 09:44

Η Βουλγαρία δεν έχει επί του παρόντος κανένα πρόβλημα με τις προμήθειες φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Ρωσία καθώς δεν υπάρχει καθυστέρηση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νικόλοφ. Ο κίνδυνος για τις προμήθειες είναι οικονομικός και σχετίζεται με τις αναμενόμενες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Μόσχας, ανέφερε το βουλγαρικό διαδικτυακό μέσο Mediapool.bg.

 

Εάν η Ρωσία πρόκειται να αποκλειστεί από το διεθνές τραπεζικό σύστημα ή περιοριστούν οι ρωσικές πληρωμές, μπορεί να γίνει δύσκολη η διεκπεραίωση πληρωμών από την κρατική Bulgargaz, η οποία είναι υπό σύμβαση με την Gazprom Export.

Στο τέλος κάθε μήνα, η βουλγαρική εταιρεία φυσικού αερίου πληρώνει προκαταβολή για τον επόμενο. Το ποσό για τον Μάρτιο δεν έχει προπληρωθεί πλήρως, πράγμα που σημαίνει ότι ένα πρόβλημα πληρωμής θα είχε ως αποτέλεσμα τη μη εκπλήρωση της σύμβασης. Αυτό θα επιτρέψει στην Gazprom να αναστείλει την παροχή φυσικού αερίου για οικονομικούς λόγους.

Οι βουλγαρικές αρχές έχουν σκεφτεί αυτό το πρόβλημα και θα προχωρήσουν στις πληρωμές τους για ρωσικό αέριο χρησιμοποιώντας μεθόδους «Ψυχρού Πολέμου». Πιθανότατα θα οριστεί μια βουλγαρική τράπεζα που θα ανταποκρίνεται σε μια συγκεκριμένη ρωσική τράπεζα και οι μεταφορές μεταξύ των δύο θα παρακολουθούνται και θα αφορούν μόνο σε μια συγκεκριμένη πηγή ενέργειας.

Το βουλγαρικό υπουργείο Ενέργειας δήλωσε ότι διερευνά όλες τις εναλλακτικές διαδρομές και τους εταίρους για την προμήθεια φυσικού αερίου.

Υπάρχουν, ωστόσο, εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση αναστολής των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας τον Ιανουάριο του 2009. Αλλά αυτές μπορεί να έχουν ένα τίμημα καθώς η Βουλγαρία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Η Βουλγαρία στεγάζει το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της περιοχής, αλλά πουλήθηκε πριν από 23 χρόνια στη ρωσική Lukoil και τώρα λειτουργεί μόνο με ρωσικό πετρέλαιο.

Περίπου το 70% των προμηθειών φυσικού αερίου που λαμβάνει η Βουλγαρία προέρχεται από την Gazprom. Ωστόσο, η διασύνδεση φυσικού αερίου με την Ελλάδα δεν έχει κατασκευαστεί ακόμη, η οποία και θα επιτρέψει στη Βουλγαρία να εισάγει έως και τρία δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν ετησίως, γεγονός που μπορεί να αντισταθμίσει τις ρωσικές προμήθειες.

Ανησυχία για τις εισαγωγές, εξαγωγές

Βουλγαρικές εταιρείες εξέφρασαν επίσης ανησυχία για τον πόλεμο στην Ουκρανία που επηρεάζει τις εξαγωγές προϊόντων της χώρας, όπως φάρμακα και ηλεκτρικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των λεβήτων.

«Ορισμένα εξειδικευμένα προϊόντα στις εξαγωγές μας είναι πιθανό να υποστούν πλήγμα – φαρμακεία, ηλεκτρικές οικιακές συσκευές (π.χ. θερμοσίφωνες, που κατατάσσονται στην 6η-7η θέση στις εξαγωγές μας στην Ουκρανία), τα περισσότερα επενδυτικά αγαθά, προϊόντα κακάο, αρώματα και καλλυντικά, βιντεοπαιχνίδια», είπε ο Βεσέλιν Ιλίεφ από το Βουλγαρικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Οι βουλγαρικές εξαγωγές στην Ουκρανία ανήλθαν πέρυσι σε 400 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές ανήλθαν σε περίπου 800 εκατ. ευρώ.

euractiv.gr