ΙΟΒΕ: Επιδεινώθηκε το Οικονομικό Κλίμα τον Ιούλιο στην Ελλάδα Μετά την Ανοδική Πορεία των Τελευταίων Μηνών

ΙΟΒΕ: Επιδεινώθηκε το Οικονομικό Κλίμα τον Ιούλιο στην Ελλάδα Μετά την Ανοδική Πορεία των Τελευταίων Μηνών
energia.gr
Πεμ, 1 Αυγούστου 2024 - 14:14

Αν και γενικά η θερινή περίοδος προκαλεί θετικές επιδράσεις σε διάφορους κλάδους, φαίνεται πως οι προσδοκίες «διορθώνουν» την ανοδική πορεία των τελευταίων μηνών, καθώς είχαν ίσως προεξοφληθεί περισσότερο αισιόδοξες εξελίξεις, σημειώνει το ΙΟΒΕ στην έρευνά του για την οικονομική συγκυρία του Ιουλίου 2024

Έτσι, το οικονομικό κλίμα στη χώρα μας επιδεινώθηκε τον Ιούλιο, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 106,8 μονάδες από 110,5 μονάδες τον Ιούνιο, στη χαμηλότερη επίδοση των τελευταίων πέντε μηνών. H υποχώρηση προέρχεται από τρεις επιχειρηματικούς τομείς, τη Βιομηχανία, τις Κατασκευές και τις Υπηρεσίες, ενώ και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης εξασθενεί.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, ο προβληματισμός φαίνεται πως έχει βάση στο εξωτερικό περιβάλλον όσο και στην εγχώρια κατάσταση. Διεθνώς, οι αυξημένες αβεβαιότητες και οι εντεινόμενες γεωπολιτικές εντάσεις φαίνεται να πιέζουν, τουλάχιστον, το εξωστρεφές μέρος των επιχειρήσεων. Το ζήτημα της ακρίβειας εξακολουθεί να ανησυχεί τα νοικοκυριά αφού το 56% από αυτά, αναμένει και νέα άνοδο τιμών με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό και το 61% δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» και ένα μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα αντλεί από τις αποταμιεύσεις του. Σε κάθε περίπτωση, η διόρθωση του Ιουλίου είναι σημαντική, αλλά απομένει να φανεί εάν θα μετατραπεί σε τάση κατά τους επόμενους μήνες.

Αναλυτικότερα:

  • στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση ενισχύθηκε αισθητά, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα διατηρήθηκαν αμετάβλητες, ενώ οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες εξασθένισαν.

  • στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων ενισχύθηκαν οριακά, ενώ παράλληλα οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση εξασθένισαν.

  • στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις ενισχύονται ελαφρά, με το ύψος των αποθεμάτων να αποκλιμακώνεται και τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμηεξέλιξη των πωλήσεων να εξασθενούν οριακά.

  • στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων περιορίζονται, ενώ παράλληλα εξασθενούν οριακά οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης να εξασθενούν επίσης.

  • στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας αμβλύνθηκαν, ενώ εξασθένισαν οι αντίστοιχες για τη δική τους οικονομική κατάσταση. Παράλληλα, υποχώρησαν αισθητά οι προβλέψεις για μείζονες αγορές ενώ διατηρήθηκε η πρόθεση για αποταμίευση.

Αμετάβλητος ο δείκτης οικονομικού κλίματος σε ΕΕ και Ευρωζώνη

Αναφορικά με την Ευρωζώνη και την ΕΕ, ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Ιούνιο διατηρήθηκε ουσιαστικά αμετάβλητος, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ. Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα της εξασθένισης των προσδοκιών σε Λιανικό εμπόριο και Υπηρεσίες, οι οποίες αντισταθμίστηκαν από τις αισιόδοξες προσδοκίες σε Κατασκευές και Καταναλωτές, με εκείνες στη Βιομηχανία να διατηρούνται αμετάβλητες. Πιο συγκεκριμένα, στη Βιομηχανία ο δείκτης παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος τον Ιούλιο (-0,1), με τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση να αντισταθμίζονται από τις προσδοκίες για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες, ενώ παράλληλα τα αποθέματα κυμαίνονται στα επίπεδα του προηγούμενου μήνα. Στις Υπηρεσίες οι προσδοκίες εξασθένισαν ήπια (-0,9), ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης των εκτιμήσεων για την τρέχουσα ζήτηση και την τρέχουσα κατάσταση, καθώς την ίδια στιγμή οι προβλέψεις της μελλοντικής ζήτησης παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες. Το Λιανικό εμπόριο εξασθένισε αισθητά (-1,1) για τέταρτο συνεχόμενο μήνα στη σειρά, ως επακόλουθο των απαισιόδοξων εκτιμήσεων της τρέχουσας κατάστασης και της εξασθένισης των προσδοκιών για την μελλοντική κατάσταση, με τα αποθέματα να διατηρούνται αμετάβλητα. Στις Κατασκευές, ο αντίστοιχος δείκτης βελτιώθηκε ήπια (+0,4), ως αποτέλεσμα της σημαντικής ενίσχυσης των προβλέψεων για την απασχόληση οι οποίες αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τις έντονα απαισιόδοξες προσδοκίες του επιπέδου παραγγελιών. Τέλος όσον αφορά την καταναλωτική εμπιστοσύνη, αυτή ενισχύθηκε ελαφρά (+0,7) αντανακλώντας θετικές εκτιμήσεις όλων των παραγόντων που συνθέτουν τον σχετικό δείκτη. Σε ότι αφορά τις τάσεις στις έξι μεγαλύτερες οικονομίες, ο δείκτης ενισχύθηκε αισθητά στην Ισπανία (+1,7) και ηπιότερα στην Ιταλία (+0,4), ενώ υποχώρησε έντονα στην Γαλλία (-2,2) και την Πολωνία (-1,8). Αμετάβλητος παρέμεινε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Γερμανία (+0,2) και στην Ολλανδία (-0,2).

Αναλυτικότερα:

  • Στη Βιομηχανία, ο δείκτης προσδοκιών στην ΕΕ διαμορφώθηκε στις -9,8 μονάδες και στις -10,5 μονάδες στην Ευρωζώνη. Οι προσδοκίες για την παραγωγή τους επόμενους τρεις μήνες ενισχύθηκαν ήπια στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη, τα αποθέματα κλιμακώνονται οριακά, με τις προβλέψεις παραγγελιών και ζήτησης να εξασθενούν και στις δύο περιοχές.

  • Στις Υπηρεσίες, οι δείκτες προσδοκιών διαμορφώθηκαν στις +5,4 μονάδες στην ΕΕ και στις +4,8 μονάδες στην Ευρωζώνη. Οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους εξασθένισαν ελαφρά τόσο στην ΕΕ όσο και στην Ευρωζώνη, ενώ οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση εξασθένισαν σε ΕΕ και ενισχύθηκαν σε Ευρωζώνη, με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της να υποχωρούν σε αμφότερες τις ζώνες.

  • Στο Λιανικό Εμπόριο, οι δείκτες διαμορφώθηκαν στις -7,6 μονάδες στην ΕΕ και στις -9,2 στην Ευρωζώνη. Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα επιχειρηματική δραστηριότητα εξασθενούν σε αμφότερες τις ζώνες, όπως και οι προβλέψεις για τις πωλήσεις σε ΕΕ και Ευρωζώνη, ενώ τα αποθέματα κλιμακώνονται ήπια και στις δύο περιοχές.

  • Στις Κατασκευές, οι δείκτες επιχειρηματικών προσδοκιών διαμορφώθηκαν στις -8,0 μονάδες στην ΕΕ και στις -6,3 μονάδες στην Ευρωζώνη. Οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση ενισχύονται ελαφρά, ενώ αντίθετα οι αρνητικές προβλέψεις για το επίπεδο εργασιών εντείνονται.

Δείτε την Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας «Ιούλιος 2024» του ΙΟΒΕ