Την αποκοπή από το σύστημα SWIFT συγκεκριμένων ρωσικών τραπεζών, μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ανακοίνωσαν, με κοινή τους δήλωση, η ΕΕ, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ. Στην κοινή δήλωση καταδικάζεται η ρωσική εισβολή και ανακοινώνεται ο αποκλεισμός συγκεκριμένων ρωσικών τραπεζών από το SWIFT

Ωστόσο, η απόφαση δεν φαίνεται να αφορά τράπεζες που εμπλέκονται στην είσπραξη πληρωμών από την πώληση ποσοτήτων ρωσικών υδρογονανθράκων στην Ευρώπη και, άρα, δεν επηρεάζεται η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου.

«Καθώς οι ρωσικές δυνάμεις εξαπολύουν την επίθεσή τους στο Κίεβο και σε άλλες ουκρανικές πόλεις, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να επιβάλλουμε κυρώσεις στη Ρωσία που θα την απομονώσουν περαιτέρω τ από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις οικονομίες μας», αναφέρουν.

Τα μέτρα που θα εφαρμοστούν τις επόμενες ημέρες περιλαμβάνουν την αφαίρεση «επιλεγμένων ρωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT».

«Αυτό θα διασφαλίσει ότι οι τράπεζες αυτές θα αποσυνδεθούν από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα βλάψει την ικανότητά τους να λειτουργούν σε παγκόσμιο επίπεδο».

Είχε προηγηθεί δήλωση της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν, η οποία προανήγγειλε την κίνηση αυτή, λέγοντας ότι σε συνεννόηση με τις ευρωπαϊκές χώρες, τον Καναδά, τις ΗΠΑ και την Βρετανία θα προτείνει μια σειρά μέτρων. Μεταξύ άλλων, η κ. φον ντερ Λάιεν ανέφερε:

«Θα προτείνουμε ρωσικές τράπεζες να αποκλειστούν από το SWIFT. ΟΙ τράπεζες αυτές δεν θα είναι σε θέση να κάνουν χρηματοπιστωτικές συναλλαγές χωρίς το SWIFT.

Θα εμποδίσουμε τον Πούτιν να βρει χρήματα για να χρηματοδοτήσει την πολεμική του μηχανή. Θα μπλοκάρουμε την Ρωσική Κεντρική Τράπεζα θα την εμποδίσουμε να χρησιμοποιήσει το ενεργητικό της στην ΕΕ και αλλού.

Το τρίτο θα αφορά τους Ρώσους ολιγάρχες. αποκόπτουμε τους Ρώσους να μην μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα χρήματά τους στις αγορές μας».

Το SWIFT, το κυριότερο δίκτυο διεθνών πληρωμών στον κόσμο, είναι το σύστημα που επιτρέπει την ομαλή και γρήγορη μεταφορά χρημάτων εκτός συνόρων. 

Αρκετές χώρες έχουν ήδη εκφράσει την υποστήριξή τους για τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το SWIFT (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα), ενώ η Γερμανία, η οποία προηγουμένως είχε αντιταχθεί στο μέτρο, με τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς να δέχεται σκληρή κριτική, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα την απόφασή της αλλάξει στάση και να δώσει πράσινο φως για στοχευμένες ενέργειες όσον αφορά στο SWIFT.