«Βουτιά» 28% για το Ρούβλι Μετά την Επιβολή Αυστηρότερων Κυρώσεων από τις ΗΠΑ και τους Συμμάχους

«Βουτιά» 28% για το Ρούβλι Μετά την Επιβολή Αυστηρότερων Κυρώσεων από τις ΗΠΑ και τους Συμμάχους
energia.gr
Δευ, 28 Φεβρουαρίου 2022 - 10:29

Το ρούβλι υποχώρησε περισσότερο από 28% σε χαμηλό ρεκόρ, καθώς ένας νέος γύρος δυτικών κυρώσεων άσκησε πιέσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία. Το ρούβλι υποχώρησε σχεδόν στο 118 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, μετά από ένα Σαββατοκύριακο όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έθεσε

τις πυρηνικές του δυνάμεις σε κατάσταση συναγερμού και οι ΗΠΑ και η Ευρώπη εξαπέλυσαν τις πιο σκληρές κυρώσεις τους σε μια προσπάθεια να αποκόψουν τη χώρα από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις επιπτώσεις της αγοράς, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας απαγόρευσε τις ξένες πωλήσεις ρωσικών τίτλων τη Δευτέρα. Δεν δόθηκαν πληροφορίες για το πότε θα αρθεί η απαγόρευση.

Η κεντρική τράπεζα είπε επίσης ότι οι συναλλαγές στα χρηματιστήρια της Ρωσίας δεν θα ανοίξουν για την πρωινή συνεδρίαση και ότι θα ανακοινώσει αργότερα σήμερα εάν οι συναλλαγές μετοχών θα επαναληφθούν. Ο δείκτης αναφοράς Moex της χώρας μειώθηκε κατά περισσότερο από ένα τέταρτο την περασμένη εβδομάδα.

Οι κινήσεις της αγοράς έγιναν καθώς ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι απέκρουσε άλλη μια νύχτα επιθέσεων στο Κίεβο, με στήλες ρωσικών στρατευμάτων να προσπαθούν επανειλημμένα να εισβάλουν στην πρωτεύουσα.

Ο στρατός της Ουκρανίας είπε επίσης ότι τα εχθρικά στρατεύματα συνέχισαν να επιτίθενται σε αεροδρόμια, συστήματα αεράμυνας, κρίσιμες υποδομές και κατοικημένες περιοχές σε όλη τη χώρα.

Οι ισχυρισμοί του ρωσικού και του ουκρανικού στρατού δεν μπορούν να επαληθευτούν ανεξάρτητα.

Σε μια πρώιμη ένδειξη για το πώς η Μόσχα ωθείται περαιτέρω στα περιθώρια των παγκόσμιων αγορών, η Νορβηγία δήλωσε την Κυριακή ότι το πετρελαϊκό ταμείο 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο στον κόσμο, θα παγώσει τις επενδύσεις της σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και θα αρχίσει να εκχωρεί από τη χώρα. Η BP, ο ενεργειακός όμιλος του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε επίσης ότι θα εκχωρήσει το μερίδιο του 20% στη ρωσική κρατική εταιρεία πετρελαίου Rosneft που κατείχε από το 2013.

Το ρούβλι είχε ήδη πληγεί σκληρά την προηγούμενη εβδομάδα, υποχωρώντας σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ μετά την εισβολή και την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ενίσχυσαν αυτά τα τιμωρητικά μέτρα το Σάββατο, στοχεύοντας στην κεντρική τράπεζα της Ρωσίας για να την αποτρέψουν από τη χρήση των διεθνών αποθεμάτων. Οι δυτικοί σύμμαχοι συμφώνησαν επίσης να αποκόψουν ορισμένους από τους δανειστές της χώρας από το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων Swift, ένα κρίσιμο κομμάτι υποδομής για παγκόσμιες πληρωμές.

Οι Ρώσοι σχηματίζουν μεγάλες ουρές για ανάληψη χρημάτων από ταμειακές μηχανές, με την κεντρική τράπεζα να στερείται προφανούς μηχανισμού για να σταθεροποιήσει την οικονομία και το νόμισμά της.

Η ρωσική κεντρική τράπεζα παρενέβη για να στηρίξει το ρούβλι την περασμένη εβδομάδα πουλώντας συναλλαγματικά αποθέματα. Ωστόσο, οι κυρώσεις του Σαββατοκύριακου κατά της κεντρικής τράπεζας θέτουν σε κίνδυνο τη δυνατότητα να διατηρήσει αυτή την υποστήριξη.

«Με απλά λόγια, η ικανότητα της Ρωσίας να συναλλάσσεται με οποιοδήποτε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα σε παγκόσμιο επίπεδο θα υποβαθμιστεί σοβαρά, επειδή οι περισσότερες διεθνείς τράπεζες σε οποιαδήποτε δικαιοδοσία χρησιμοποιούν το Swift», έγραψε ο Γιώργος Σαραβέλος, αναλυτής της Deutsche Bank, σε ένα σημείωμα προς τους πελάτες.
Ο Σαραβέλος πρόσθεσε ότι αναμένει ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα αντανακλούν τους εντεινόμενους κινδύνους για τον ενεργειακό εφοδιασμό, μειώνοντας την προθυμία των επενδυτών να αγοράσουν ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία και ενδεχομένως επίσης να τραβήξουν προς τα κάτω το ευρώ.

«Οι χρηματαγορές ενδέχεται να παρουσιάσουν κάποια επιδείνωση των συνθηκών χρηματοδότησης αυτή την εβδομάδα λόγω της αβέβαιης επίδρασης ενός παγώματος περιουσιακών στοιχείων στην παγκόσμια ρευστότητα. Αναμένεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες θα παρέμβουν για να παράσχουν ένα ισχυρό backstop εάν χρειαστεί και δεν θα αποκλείσουμε ανακοινώσεις μεταξύ των συναντήσεων», είπε, προσθέτοντας ότι το ρούβλι και άλλα νομίσματα αναδυόμενων ευρωπαϊκών αγορών είναι πιθανόν να βρεθεί υπό πίεση.

Την Παρασκευή, ο οίκος αξιολόγησης S&P Global μείωσε την αξιολόγηση χρέους της Ρωσίας σε κατάσταση «junk»(σκουπίδια), υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο ότι η στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία θα μπορούσε να αποδειχθεί ακόμη πιο επιζήμια για τις χρηματοπιστωτικές αγορές της χώρας.

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας προσπάθησε να κατευνάσει τα νεύρα της αγοράς την Κυριακή, λέγοντας ότι θα προσφέρει απεριόριστη ρευστότητα στις τράπεζες. «Το ρωσικό τραπεζικό σύστημα είναι σταθερό και έχει επαρκή ικανότητα κεφαλαίου και ρευστότητας για να λειτουργήσει σε οποιαδήποτε κατάσταση», ανέφερε.