Καθησυχαστικό μήνυμα ότι η Ευρώπη δεν θα έχει πρόβλημα ενεργειακού εφοδιασμού στο αμέσως επόμενο διάστημα παρά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία (εν πολλοίς χάρη στην αύξηση των φορτίων LNG από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες παραγωγούς) έστειλαν οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. που συνεδρίασαν χθες εκτάκτως στις Βρυξέλλες, με φόντο τη συνέχιση της σύρραξης για πέμπτη ημέρα, το ενδοημερήσιο «ασανσέρ» των τιμών φυσικού αερίου και τις υψηλές πτήσεις των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρισμού στις περισσότερες χώρες

«Τα σενάρια ανάλυσης κινδύνου που έχουμε τρέξει δείχνουν ότι η Ευρώπη μπορεί να “βγάλει” τον χειμώνα και ακόμα και αν υπάρξει πλήρης διακοπή των ροών από τη Ρωσία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις», είπε χαρακτηριστικά η επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμπσον.

Η ίδια πρόσθεσε ότι οι τελευταίες εξελίξεις καθιστούν ακόμα πιο επείγουσα την απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας και εν γένει, κάτι που «περνά» σε πρώτο χρόνο από τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου (δεν είναι τυχαίο ότι τον Φεβρουάριο οι εισαγωγές LNG στην Ευρώπη έφτασαν στο ύψος-ρεκόρ των 10 δισ. κυβικών μέτρων) και σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα από την επίσπευση της μετάβασης σε πράσινες πηγές ενέργειας και την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Επί τάπητος τέθηκε και η προοπτική λήψης περαιτέρω μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη που συνεχίζεται για έβδομο μήνα και απειλεί να ενταθεί και να παραταθεί επιβαρύνοντας έτι περαιτέρω νοικοκυριά, επιχειρήσεις και κρατικούς προϋπολογισμούς όσο δεν διαφαίνεται ο δρόμος για την άμεση εκτόνωση στο μέτωπο Μόσχας-Κιέβου, ανατρέποντας τις προ εισβολής εκτιμήσεις που είχαν διατυπωθεί για βαθμιαία αποκλιμάκωση από την άνοιξη. «Οι μεγάλες ανατιμήσεις στις τιμές ενέργειας αποτελούν πανευρωπαϊκό πρόβλημα και απαιτούν συντονισμένη ευρωπαϊκή αντίδραση», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, που παρουσίασε την ελληνική πρόταση για τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης, μέσω του οποίου οι χώρες-μέλη θα μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε χαμηλότοκα δάνεια από την ΕΤΕπ για τη λήψη μέτρων προστασίας των καταναλωτών και δη των ευάλωτων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Τόσο η υπουργός Κλιματικής Μετάβασης της Γαλλίας Μπαρπαρά Πομπιλί (που προήδρευσε του Συμβουλίου) όσο και η επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον παραδέχθηκε ότι οι τιμές ενέργειας στην Ε.Ε. εξακολουθούν να παρουσιάζουν υψηλή μεταβλητότητα -παρά τις πρωτοβουλίες που έχουν ήδη αναληφθεί από τις κυβερνήσεις- και «αυτό είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί, υπό το φως των νέων δεδομένων». Ωστόσο, δεν τοποθετήθηκαν επί των προτάσεων που παρουσιάστηκαν χθες, παραπέμποντας στις νέες προτάσεις της Κομισιόν για τα βραχυπρόθεσμα και μεσο-μακροπρόθεσμα μέτρα στήριξης που θα παρουσιαστούν την επόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο της επικαιροποίησης της «εργαλειοθήκης» του Οκτωβρίου. Οι υπουργοί Ενέργειας συζήτησαν επίσης την επίσπευση της διασύνδεσης του συγχρονισμού του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας με το ευρωπαϊκό καθώς και την τροφοδοσία της Ουκρανίας με φυσικό αέριο από την Ε.Ε.

Η εικόνα των τιμών

Υψηλή μεταβλητότητα παρουσίασε η τιμή του φυσικού αερίου χθες στο διεθνές hub TTF στην Ολλανδία, καθώς από 126 ευρώ/MWh στις πρωινές συναλλαγές υποχώρησε το βράδυ στα 97,6 ευρώ (με ημερήσια μεταβολή 4,5%), εν μέσω νέων διαβεβαιώσεων από την Gazprom για πλήρη κάλυψη όλων των αναγκών των Ευρωπαίων πελατών της. Ανοδικά κινήθηκαν οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος στις περισσότερες χώρες. Σε Ιταλία, Σερβία και Γαλλία η μέση τιμή ξεπέρασε τα 270 ευρώ/MWh. Στην Ελλάδα, ο Μάρτιος ξεκινά με μέση τιμή τα 255,41 ευρώ/MWh (+13%) και με ποσοστό 49,35% φυσικού αερίου στο μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")