Στα Ύψη το Αργό, Εκτίναξη των Τιμών Φ. Αερίου - Απελευθερώνουν 60 Εκατ. Βαρέλια Από τα Αποθέματά τους οι Χώρες του ΙΕΑ

Στα Ύψη το Αργό, Εκτίναξη των Τιμών Φ. Αερίου - Απελευθερώνουν 60 Εκατ. Βαρέλια Από τα Αποθέματά τους οι Χώρες του ΙΕΑ
energia.gr
Τρι, 1 Μαρτίου 2022 - 19:41

Στα 107,25 δολάρια ανά βαρέλι διαμορφώνεται στις 19:30 ώρα Ελλάδος, η τιμή του Brent του διεθνούς benchmark, με ποσοστιαία άνοδο 9,47%, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού, ποικιλίας Δυτικού Τέξας (WTI) έχει εκτιναχθεί πάνω από τα 106 δολάρια ανά βαρέλι (106,31 δολάρια), καταγράφοντας ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 11,06%. Ταυτόχρονα η τιμή του συμβολαίου φυσικού αερίου για παραδόσεις Απριλίου στην ολλανδική πλατφόρμα TTF έχει φθάσει στα όρια των 117 ευρώ ανά μεγαβατώρα (116,97, στις 19:30 ώρα Ελλάδος) με ποσοστιαία άνοδο της τάξης του 18,36%.   

 

 

 

(upd 18:54) Την απελευθέρωση 60 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου από τα αποθέματά τους αποφάσισαν τα κράτη μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας την Τρίτη, ενώ τα μισά από αυτά θα προέλθουν από τα στρατηγικά αποθέματα των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό ανακοίνωσε ο Ιάπωνας υπουργός Βιομηχανίας Κοίτσι Χαγκιούντα, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση του ΙΕΑ στην έδρα του Οργανισμού στο Παρίσι. Η απόφαση των υπουργών των κρατών μελών του Οργανισμού έχει στόχο να μειώσει τις τιμές του πετρελαίου που έχουν εκτοξευθεί πάνω από τα 107 δολάρια το βαρέλι, την ώρα που συνεχίζεται για έκτη ημέρα η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, στις 16:37 GMT (18:37 ώρα Ελλάδος), το Brent έφτασε στα 107,10 δολ. το βαρέλι (+9.13 δολ. το βαρέλι σε σχέση με χθες), ενώ το WTI στις 16:47 GMT (18:47 ώρα Ελλάδος) στα 105.71 δολ. το βαρέλι (+9,99 δολ. το βαρέλι σε σχέση με χθες)

Ωστόσο, ο Ιάπωνας υπουργός τόνισε ότι η χώρα του δεν έχει αποφασίσει ακόμη πόσο πετρέλαιο θα απελευθερώσει από τα δικά της στρατηγικά αποθέματα.

(upd 15:28) Δεν Αναμένεται να Αυξήσει την Παραγωγή Αργού ο OPEC+ - Συνομιλίες Πούτιν με Άμπου Ντάμπι Εν Όψει της Αυριανής Συνεδρίασης

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν είχε συνομιλίες σήμερα, 1η Μαρτίου, με τον διάδοχο του Άμπου Ντάμπι, Μοχάμεντ μπιν Ζάιντ, για να συζητήσουν τη στρατηγική του OPEC+ μια ημέρα πριν από τη συνάντηση του καρτέλ πετρελαίου για να αποφασίσουν ποσοστώσεις παραγωγής καθώς το αργό διαπραγματεύεται πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι μεσούσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία – συγκεκριμένα στα 103, 76 δολ. /βαρέλι το Brent (+5,79 δολ. / βαρέλι) και 100,73 δολ. /βαρέλι το WTI (+5,01 δολ. / βαρέλι) στις 13:12 GMT (15: 13 ώρα Ελλάδος)

Ο OPEC +, στον οποίο συμμετέχει και η Ρωσία, καθώς και άλλες μεγάλες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες εκτός OPEC, δεν αναμένεται να αυξήσει την προγραμματισμένη πολιτική σταδιακής αύξησης της πετρελαϊκής παραγωγής των μελών του κατά τη συνεδρίασή τους την Τετάρτη.

Το καρτέλ δεν αναμένεται να μεταβάλει την απόφασή του για συγκρατημένη αύξηση της παραγωγής, κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως, αν και ήδη οι τιμές του αργού έχουν ξεπεράσει τα 100 δολ. το βαρέλι. Όπως μεταδίδει το S&P Global Platts, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού σημείωσαν και πάλι απότομη άνοδο, με το ICE Brent τον Μάιο να διαπραγματεύεται στα 101,69 $/β. στις 11:00 GMT (13:00 ώρα Ελλάδος), αυξημένα 3,73 δολ. / βαρέλι σε σχέση με το προηγούμενο κλείσιμο. Το ICE Brent είχε προηγουμένως φτάσει σε ενδοημερήσιο υψηλό των 102,32 δολαρίων/β. στις πρωινές συναλλαγές στην Ασία. Την ίδια στιγμή, το WTI Απριλίου βρισκόταν, την ίδια ώρα, στα 99,03 δολ. / βαρέλι, αυξημένο κατά 3,46 δολ. / βαρέλι.

«Συζητήθηκε η πρόοδος στην εφαρμογή της συμφωνίας του ΟΠΕΚ+. Τονίστηκε η πρόθεση να συνεχιστεί ο συντονισμός μεταξύ των δύο χωρών προς όφελος της διατήρησης της σταθερότητας στην παγκόσμια αγορά ενέργειας», ανέφερε το Κρεμλίνο σε επίσημη δήλωση μετά την διαδικτυακή κλήση των δύο ηγετών.

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων των Εμιράτων WAM, ο σεΐχης Μοχάμεντ και ο Ρώσος πρόεδρος συμφώνησαν «στην ανάγκη διατήρησης της σταθερότητας της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας», προσθέτοντας ότι ο σεΐχης Μοχάμεντ απηύθυνε έκκληση για μια ειρηνική λύση στην ουκρανική κρίση που θα εγγυάται τα συμφέροντα και την εθνική ασφάλεια όλων των πλευρών.

Η συνομιλία Πούτιν - μπιν Ζάιντ πραγματοποιείται σε μία στιγμή κατά την οποία η Ρωσία υφίσταται πρωτοφανή διεθνή πίεση να τερματίσει την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ας σημειωθεί ότι βασικές χώρες του OPEC, όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν αποφύγει να επικρίνουν τις ενέργειες της Ρωσίας, ενώ, αντίθετα, οι ΗΠΑ μαζί με τους συμμάχους τους έχουν πλήξει το Κρεμλίνο με εκτεταμένες οικονομικές κυρώσεις.

Βλ. Σχετ.: Η Κρίση στην Ουκρανία Επαναφέρει την Ενεργειακή Λογική στην Ε.Ε. – Στον Αστερισμό της Ακρίβειας οι Καταναλωτές