Δίχως φρένα κινούνται πλέον οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, με τη διεθνή αγορά ενέργειας να βρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση για την επόμενη μέρα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς τόσο ο ενεργειακός κολοσσός Gazprom έσπευσε να «απαντήσει» με νέα συνεργασία με την Κίνα, ενώ και οι ευρωπαϊκές χώρες αναζητούν νέες εναλλακτικές διόδους στο ρωσικό φυσικό αέριο. Μέσα σε όλα αυτά, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καλώντας τις κυβερνήσεις να μην παρεκκλίνουν των στόχων τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Μεγάλη συμφωνία

H Gazprom προέβη σε ένα άκρως αποφασιστικό βήμα υπογράφοντας με την Κίνα μία συμφωνία προσφοράς φυσικού αερίου που εν δυνάμει θα μπορούσε να θεωρηθεί η μεγαλύτερη που έχει υπογράψει μέχρι σήμερα με τη συγκεκριμένη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο πλευρές θα κατασκευάσουν τον αγωγό Soyuz Vostok, που θα διέρχεται από τη Μογγολία και θα φθάνει στην Κίνα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Gazprom. Ο αγωγός θα μεταφέρει 50 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως προς την ασιατική χώρα. Η συμφωνία αυτή θα δώσει τη δυνατότητα στην Gazprom να εξασφαλίσει μία διασύνδεση ανάμεσα στους αγωγούς της Δύσης και της Ανατολής, επιτρέποντας στη Ρωσία να διοχετεύει το φυσικό της αέριο μέσω της Κίνας, διευκολύνοντας την εξάρτηση της Gazprom από τη γηραιά ήπειρο, που αυτή τη στιγμή είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής της.

Τα προθεσμιακά φυσικού αερίου στην Ευρώπη έκαναν χθες άλμα 36% στον απόηχο των νέων ακόμη πιο αυστηρών κυρώσεων της Δύσης κατά της Ρωσίας, με τα ολλανδικά συμβόλαια να διαμορφώνονται ενδοσυνεδριακά στα 103,5 δολάρια η μεγαβατώρα. Οι νέες κυρώσεις εξαιρούν την ενέργεια, όμως ενδεχομένως να πιέσουν αγοραστές, τράπεζες και ναυτιλιακές να παραμείνουν μακριά από τη ροή ρωσικού φυσικού αερίου, που σημαίνει μείωση της προσφοράς και περαιτέρω άνοδο στις τιμές.

Αντίστοιχα, το πετρέλαιο ξεπέρασε ξανά τα 100 δολάρια το βαρέλι, με το brent να φθάνει ενδοσυνεδριακά τα 105,07 δολάρια και το αργό να κινείται πάνω από τα 99 δολάρια. Η Goldman Sachs αναμένει περαιτέρω αύξηση των τιμών εμπορευμάτων που παράγει η Ρωσία, όπως πετρέλαιο, φυσικό αέριο, αλουμίνιο, παλλάδιο, νικέλιο, σιτηρά και αραβόσιτο. Για την τιμή brent η επενδυτική τράπεζα δίδει μία τιμή στα 115 δολάρια το βαρέλι από τα 95 που είχε προβλέψει αρχικά, με περαιτέρω δυναμική στην περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης στην Ουκρανία και προβλέπει στασιμοπληθωρισμό για την παγκόσμια οικονομία, πυροδοτούμενο από τις υψηλότερες τιμές ενέργειας.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εξετάζουν να απελευθερώσουν εκ νέου μέρος από τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου τους, όπως αποκάλυψε πηγή από τον ΟΠΕΚ+. Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ), Φατίχ Μπαϊρόλ, ανέφερε ότι η ΙΕΑ θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση σήμερα Τρίτη για να εξετάσει τον αντίκτυπο από τη ρωσική εισβολή στην προσφορά πετρελαίου και τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα μέλη της για να σταθεροποιήσουν τις τιμές.

Η Γερμανία αναδιπλώνεται προκειμένου να γίνει περισσότερο αυτάρκης ενεργειακά, θέτοντας ως στόχο να εκπληρώνει όλες τις ανάγκες της σε ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές έως το 2035, αντί για το 2040 που απέβλεπε αρχικά, σύμφωνα με προσχέδιο πρότασης της γερμανικής κυβέρνησης που περιήλθε στην κατοχή του Reuters. Έως το 2030, η αναλογία της ηλιακής και αιολικής ενέργειας θα πρέπει να φθάνει το 80%, με τον υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ να χαρακτηρίζει τις ανανεώσιμες πηγές «ενέργεια της ελευθερίας». Νωρίτερα, ο υπουργός Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ ανέφερε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να παρατείνει τη χρήση του άνθρακα και πέραν του 2030.

Ωστόσο, κορυφαίοι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο προκαλεί επικίνδυνη και εκτεταμένη διαταραχή στη φύση, με τους ανθρώπους και τα οικοσυστήματα να είναι λιγότερο ικανά να αντιμετωπίσουν το μεγαλύτερο πλήγμα. Η πολυαναμενόμενη έκθεση από τη Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, η οποία εγκρίθηκε από 195 κράτη-μέλη, καθιστά σαφές ότι μικρές ή σταδιακές αλλαγές δεν επαρκούν πλέον για την αντιμετώπιση της σημερινής άκρως επικίνδυνης κατάστασης που βρίσκεται ο πλανήτης. Η έκθεση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους παγκόσμιους ηγέτες την ώρα που υπάρχουν φόβοι ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να αποσπάσει την προσοχή τους από την ανάληψη συντονισμένης δράσης.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")