Η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητά τον αποκλεισμό επτά ρωσικών τραπεζών από το σύστημα Swift, συμπεριλαμβανομένων των VTB Bank και Bank Rossiya. Αυτό περιλαμβάνει προσχέδιο της πρότασης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρνήθηκε να σχολιάσει τη λίστα.

Η λίστα περιέχει τις τράπεζες που ήδη βρίσκονται αντιμέτωπες με κυρώσεις από την ΕΕ και δεν περιλαμβάνει τις Sberbank ή την Gazprombank. Η τελική λίστα θα πρέπει να συμφωνηθεί με άλλα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, σύμφωνα με δηλώσεις ατόμων με γνώσεις του ζητήματος.

Τα υπόλοιπα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που περιλαμβάνονται στη λίστα είναι οι Bank Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank PJSC, Sovcombank PJSC και VEB.RF, ενώ η λίστα εξακολουθεί να υπόκειται σε αλλαγές εν μέσω των συνεχιζόμενων συζητήσεων μεταξύ των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων της ΕΕ που συναντώνται στις Βρυξέλλες.

Η ελεγχόμενη από το κράτος VTB είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, κατέχοντας περίπου το ένα πέμπτο του ενεργητικού του συστήματος. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα επιβάλουν τις αυστηρότερες κυρώσεις τους στην τράπεζα, απαγορεύοντας στις αμερικανικές οντότητες κάθε συναλλαγή μαζί της. Οι ΗΠΑ έθεσαν επίσης στο στόχαστρο τη Sovcombank και την κρατική Otkritie. Η Novikombank και η Promsvyazbank, οι οποίες χρηματοδοτούν τον αμυντικό τομέα της Ρωσίας, επλήγησαν επίσης.

Η VEB.RF χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων και την περασμένη εβδομάδα, επίσης της επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν λιγότερο αυστηρούς περιορισμούς την περασμένη εβδομάδα και για τη Sberbank.