Το ρούβλι έφθασε να χάνει έως και το 30% της αξίας του, το χρηματιστήριο της Μόσχας έμεινε κλειστό και οι μετοχές των ρωσικών εταιρειών στις αγορές της Δύσης κατέρρευσαν, ενώ η Sberbank Europe έγινε η πρώτη ρωσική τράπεζα που έφθασε στο χείλος της χρεοκοπίας: Η πρώτη ημέρα μετά την επιβολή των σαρωτικών δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας ήταν ημέρα «Αποκάλυψης» για τις ρωσικές αγορές και τη ρωσική οικονομία - κι ενδεχομένως δεν ήταν παρά μόνον η πρώτη πράξη του δράματος

Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας αναγκάστηκε χθες το πρωί να προχωρήσει ακαριαία σε διπλασιασμό των επιτοκίων της στο 20% και να ξαναμπεί, μετά από δύο χρόνια, σε μαζικές αγορές χρυσού για να στηρίξει το νόμισμα και να σταθεροποιήσει την εγχώρια αγορά πολύτιμων μετάλλων. Ουδεμία εγγύηση όμως υπάρχει ότι οι κινήσεις αυτές θα αποδειχθούν αρκετές για να ανακόψουν την οικονομική αιμορραγία της Ρωσίας, καθώς το «σοκ και δέος» της επιβολής πρωτοφανών στα χρονικά κυρώσεων κλιμακώνεται ώρα με την ώρα. Η Ουάσιγκτον διαμηνύει πως το σενάριο κυρώσεις και στον τομέα της ενέργειας παραμένει στο τραπέζι, η MSCI προειδοποίησε ότι είναι έτοιμη να αφαιρέσει τους ρωσικούς τίτλους από τους χρηματιστηριακούς δείκτες της.

Η καταλυτική μέχρι στιγμής κίνηση ήταν η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης να «παγώσουν» κάθε συναλλαγή της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας στο εξωτερικό - μια κίνηση που ουσιαστικά μετατρέπει τη Ρωσία σε παρία του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και ακυρώνει τη δυνατότητα της Μόσχας να χρησιμοποιήσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα των 630 δισ. δολαρίων για να στηρίξει το ρούβλι. Η απόφαση αυτή, σε συνδυασμό με τη στοχευμένη αποπομπή από το SWIFT ορισμένων ρωσικών τραπεζών, οδήγησε χθες το πρωί το ρούβλι σε ιστορική πτώση, που ξεπέρασε το 30%, και έφερε την ισοτιμία του έως τα 117,933 ανά δολάριο. Η αντίδραση της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας ήταν η άμεση αύξηση των επιτοκίων από το 9,5% στο 20%, καθώς και η εντολή προς τις ρωσικές εξαγωγικές εταιρείες να πουλήσουν το 80% του ξένου συναλλάγματος από τα έσοδά τους για να στηριχθεί το ρούβλι, ενώ οι δυτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το επόμενο βήμα θα είναι τα capital controls.

Η επικεφαλής της Τράπεζας της Ρωσίας, Ελβίρα Ναμπιουλίνα, δήλωσε ότι οι συνθήκες για τη ρωσική οικονομία «έχουν αλλάξει δραματικά».

Ήδη, ωστόσο, τα ασφάλιστρα κινδύνου του ρωσικού χρέους είχαν εκτιναχθεί δίνοντας πιθανότητες χρεοκοπίας 56%, ενώ προ των πυλών της πτώχευσης βρίσκεται η Sberbank Europe, θυγατρική της Sberbank Russia, στην Αυστρία.

Φυγή των επενδυτών

Στις δυτικές αγορές ο αντίκτυπος των σκληρών κυρώσεων οδήγησε σε μαζική στροφή των επενδυτών στις ασφαλείς τοποθετήσεις, το δολάριο και το γιεν ενισχύθηκαν και το ευρώ υποχώρησε κατά 0,2%, στο 1,1246 δολ., ενώ έντονη ήταν και η πτώση των αποδόσεων των κρατικών ευρωπαϊκών ομολόγων.

Ο χρυσός σημείωσε νέα άνοδο κατά 0,8% και πάνω από τα 1.900 δολάρια η ουγκιά, ενώ στα χρηματιστήρια η πτώση ήταν μάλλον ελεγχόμενη μετά τις πρώτες ώρες της μεγάλης αναταραχής. Ο EuroStox 600 έκλεισε με κάμψη 0,2%, ο γερμανικός DAX είχε απώλειες 0,7% και ο γαλλικός CAC 40 έχασε 1,3%, ενώ η Wall Street άνοιξε με τον Dow Jones να χάνει 1,3% και τον Nasdaq 0,8%, βρίσκοντας ισχυρές στηρίξεις στις μετοχές της αμυντικής βιομηχανίας. Μεγάλη ήταν η αύξηση, κατά 6,5%, στην τιμή του σιταριού, η οποία πλέον σε ετήσια βάση έχει ανέβει κατά 40%. Η Ρωσία και η Ουκρανία δίνουν από κοινού το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σιτηρών.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")