Στις Ρωσικές Δυνάμεις το Πυρηνικό Εργοστάσιο Ζαπορίζια- Κατασβέστηκε η Πυρκαγιά, Παγκόσμια Ανησυχία

Στις Ρωσικές Δυνάμεις το Πυρηνικό Εργοστάσιο Ζαπορίζια- Κατασβέστηκε η Πυρκαγιά, Παγκόσμια Ανησυχία
energia.gr
Παρ, 4 Μαρτίου 2022 - 10:22

(upd 14:38) Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας έχουν καταλάβει το πυρηνικό εργοστάσιο Ζαπορίζια στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές

"Το επιχειρησιακό προσωπικό παρακολουθεί την κατάσταση των αντιδραστήρων", ανέφεραν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ πρόσθεσαν ότι οι προσπάθειες για τη διασφάλιστη της λειτουργίας ακολουθούν τους κανόνες ασφαλείας. Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας επέρριψε την ευθύνη για την επίθεση σε Ουκρανούς σαμποτέρ.

Η Ουκρανία νωρίτερα είχε ανακοινώσει ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν το πυρηνικό εργοστάσιο τα ξημερώματα της Παρασκευής, προκαλώντας πυρκαγιά σε κτίριό του. Η φωτιά κατασβέστηκε από πυροσβέστες που έφθασαν και άρχισαν να επιχειρούν επιτόπου σε μέρος των εγκαταστάσεων του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου του είδους στην Ευρώπη, ανακοίνωσε η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας.

Η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο και «εξουδετερώθηκε στις 06:20», διευκρίνισε η ουκρανική υπηρεσία μέσω Facebook.

Το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, στην κεντρική Ουκρανία, χτυπήθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού του ρωσικού στρατού, που προκάλεσε πυρκαγιά, πάντως η ασφάλεια της εγκατάστασης είναι «εγγυημένη», σύμφωνα με το Κίεβο, που κατηγόρησε τη Μόσχα για «πυρηνική τρομοκρατία».

Εκπρόσωπος της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων είχε καταγγείλει πως τα ρωσικά στρατεύματα εμπόδιζαν τους πυροσβέστες να πάνε στο εργοστάσιο.

Πάντως το επίπεδο ραδιενέργειας στην εγκατάσταση, που μετράει έξι αντιδραστήρες και παρέχει μεγάλο μέρος του ηλεκτρισμού που καταναλώνει η χώρα, παραμένει αμετάβλητο, διαβεβαίωσε από τη δική του πλευρά ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), σύμφωνα με τον οποίο δεν χτυπήθηκε κανένας αντιδραστήρας.