Η ρωσική Sakhalin Energy πρόσφερε το πρώτο της φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ασία μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Πρόκειται για ένα βασικό πρώτο τεστ σχετικά με το πόσο πρόθυμοι είναι οι αγοραστές στην περιοχή στη σκιά των δυτικών κυρώσεων

Η εταιρεία προχώρησε σε διαγωνισμό για την πώληση LNG προσφέροντας ένα φορτίο για τα τέλη Απριλίου από το πρότζεκτ Sakhalin-2 στη βόρεια Ιαπωνία, όπως αναφέρουν πηγές του Bloomberg.

Η Shell -όπως και άλλες μεγάλες εταιρείες πετρελαίου- ανακοίνωσε σχέδια αποχώρησης από τη Ρωσία, συμπεριλαμβάνοντας και την πώληση του μεριδίου της στο Sakhalin-2, ωστόσο οι Ιάπωνες εταίροι στο εγχείρημα εξακολουθούν να διατηρούν τις μετοχές τους.

H κατάσταση είναι περίεργη και οι εμπλεκόμενοι αγοραστές διστακτικοί, κινούνται με επιφύλαξη σχετικά με το ρωσικό φυσικό αέριο. 

Κατανοούμε ότι οι αγοραστές από τη Βόρεια Ασία δέχονται μόνο ρωσικά φορτία με σύμβαση αυτή τη στιγμή, αλλά αρνούνται να χειριστούν νέα φορτία spot», δήλωσε ο Valery Chow, επικεφαλής έρευνας φυσικού αερίου και LNG Ασίας-Ειρηνικού στην Wood Mackenzie Ltd. Ακραίες τιμές και αστάθεια οδηγούν σε «καταστροφή της ζήτησης βραχυπρόθεσμα», είπε.

Οι παγκόσμιες τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου έλαβαν νέα ώθηση καθώς οι ΗΠΑ και τη Βρετανίαενίσχυσαν τα μέτρα για την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικών ορυκτών καυσίμων. Ο δείκτης αναφοράς φυσικού αερίου της Ευρώπης έφτασε σε ρεκόρ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Ορισμένες εταιρείες έχουν ήδη αρχίσει να αναζητούν φορτία για να καλύψουν τη ζήτηση του καλοκαιριού. Η CPC αναζητούσε LNG για παράδοση από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο στην Ταϊβάν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με traders.