Λύτρωση στην πτώση της τιμής του πετρελαίου και στην προοπτική αύξησης της παραγωγής του ΟΠΕΚ βρήκαν χθες τα διεθνή χρηματιστήρια

Η Wall Street και οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών κατέγραψαν εκρηκτική ανάκαμψη, το πολεμικό ράλι σε εμπορεύματα και χρυσό φρέναρε, το ευρώ έκανε άλμα 1% έναντι του δολαρίου και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εκτινάχθηκαν εν όψει της σημερινής, κρίσιμης συνεδρίασης της ΕΚΤ.

Στην αγορά πετρελαίου ήταν καταλυτική η παρέμβαση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, ασκούν πίεση στον ΟΠΕΚ για ριζική αύξηση της παραγωγής του καρτέλ, προκειμένου να ανασχεθεί ο ενεργειακός ίλιγγος που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Το δημοσίευμα των FT οδήγησε την τιμή του αργού σε βουτιά πάνω από 12%, με το μπρεντ να υποχωρεί στα 112 δολάρια το βαρέλι. Την ίδια ώρα, η τιμή του αμερικανικού αργού υποχωρούσε κατά 11,5% και είχε πέσει στα 109 δολάρια.

Η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου είχε άμεσο αντίκρισμα στη Wall Street, όπου και οι τρεις βασικοί δείκτες άνοιξαν με θεαματική άνοδο. Ο δείκτης Dow Jones κέρδιζε 577,24 μονάδες -ποσοστό 1,77%- και είχε φθάσει στις 33.209,88, ο S&P ενισχυόταν κατά 1,8%, στις 4.245,68, και ο Nasdaq σημείωνε άνοδο 2,19%, στις 13.075,23 μονάδες.

Οι μεγάλες κερδισμένες

Οι μετοχές του ενεργειακού και του τεχνολογικού κλάδου ήταν οι μεγάλες κερδισμένες της ημέρας, καθώς ήταν εκείνες που είχαν δεχθεί και τη μεγαλύτερη πίεση στις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Εντυπωσιακή ήταν η ανάκαμψη και στην Ευρώπη, όπου ο Stoxx600 έκλεισε με κέρδη 4,68%, στις 434,45 μονάδες. Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκε ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών με άνοδο 9,5%, ενώ οι πετρελαϊκές μετοχές υποχώρησαν κατά 2,5%. Ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 7,92% και ο γαλλικός CAC 40 κατά 7,13%.

Το ράλι του χρυσού ανακόπηκε με πτώση που άγγιξε το 3% μετά την επιστροφή των επενδυτών στις τοποθετήσεις υψηλότερου ρίσκου. Το απόγευμα έχανε 2,8%, στα 1.955,5 δολάρια η ουγκιά, ενώ και το παλλάδιο υποχωρούσε κατά 4,1%.

Μόνο το αλουμίνιο

Στα μέταλλα, μόνον το αλουμίνιο διατήρησε την ανοδική ορμή, φθάνοντας να έχει ενδοσυνεδριακά κέρδη έως και 5%, πριν υποχωρήσει αισθητά στη συνέχεια. Η διακοπή της διαπραγμάτευσης του νικελίου συνεχίστηκε και χθες στο LME μετά το μεγάλο σορτάρισμα της Τρίτης, ενώ στην αγορά συναλλάγματος η ισοτιμία του ευρώ έκανε άλμα 1,15% και έφθασε στο 1,1019 δολάριο.

Άλμα έκαναν και οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων, εν αναμονή των σημερινών μηνυμάτων της ΕΚΤ για τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής. Η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς ανέβηκε κατά 10,5 μονάδες βάσης, στο 0,213%, που είναι και το υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου δεκαημέρου.

Πολυεθνικές επιχειρήσεις εγκαταλείπουν τη Ρωσία

Σε πτώχευση άμεσα οδηγείται η Ρωσία, με τη μία μετά την άλλη τις πολυεθνικές επιχειρήσεις να εγκαταλείπουν τη χώρα. Μεταξύ αυτών και η γνωστή αλυσίδα ΜcDonalds, το πρώτο κατάστημα της οποίας όταν άνοιξε στη Μόσχα το 1990 συγκέντρωσε τεράστιες ουρές, καθιστώντας την αμερικανική εμβληματική φίρμα σύμβολο του τέλους του Ψυχρού Πολέμου.

Εθνικοποίηση της περιουσίας

To κυβερνών κόμμα Ενωμένη Ρωσία ανακοίνωσε μάλιστα χθες πως κυβερνητική επιτροπή ενέκρινε το πρώτο βήμα για την εθνικοποίηση της περιουσίας των ξένων επιχειρήσεων που εγκαταλείπουν τη χώρα. Η Ενωμένη Ρωσία πρόσθεσε ακόμη πως η νομοπαρασκευαστική επιτροπή υποστήριξε νομοσχέδιο που προβλέπει ότι επιχειρήσεις στις οποίες ξένοι από «μη φιλικά κράτη» κατέχουν ποσοστό άνω του 25% τίθενται σε εξωτερική διαχείριση για να προληφθεί η πτώχευση και να σωθούν θέσεις εργασίας.

Άμεση χρεοκοπία

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch ανακοίνωσε χθες πως η Ρωσία δεν θα μπορέσει σύντομα να αποπληρώσει τα χρέη της, προειδοποιώντας για «άμεση» επικείμενη χρεοκοπία. Η Fitch υποβάθμισε για δεύτερη φορά μέσα στον μήνα το αξιόχρεο της Ρωσίας στη βαθμίδα «C» από «B». Η αξιολόγηση «C» θεωρείται ένδειξη πως η διαδικασία πτώχευσης για μια χώρα έχει ξεκινήσει.

Από τις 24 Φεβρουαρίου που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, το ρωσικό νόμισμα έχει υποτιμηθεί σχεδόν 30% έναντι του δολαρίου. Στη γειτονική Ουκρανία, όπου η οικονομική κατάσταση είναι εξίσου απελπιστική λόγω της ρωσικής εισβολής, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ενέκρινε έκτακτη στήριξη ύψους 1,4 δισ. δολαρίων.

Κρυπτοράλι made in USA

«Απογείωση» του bitcoin και των περισσότερων δημοφιλών κρυπτονομισμάτων πυροδότησε χθες το νομοσχέδιο Μπάιντεν με το οποίο ορίζεται το θεσμικό πλαίσιο και η στρατηγική των ΗΠΑ για την αγορά crypto.

Το νομοσχέδιο αναμενόταν να παρουσιαστεί αργά το βράδυ, αλλά η δήλωση της Αμερικανίδας υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν ότι η προσέγγιση του Λευκού Οίκου θα είναι «εποικοδομητική» πυροδότησε ράλι στην αγορά κρυπτονομισμάτων.

Το bitcoin έκανε άλμα έως και 10,4% και ξεπέρασε ξανά το φράγμα των 40.000 δολαρίων φθάνοντας στα 42.050, το ether κατέγραφε κέρδη 6,7% φθάνοντας στα 2.719 δολάρια, ενώ το terra με μια εντυπωσιακή εκτίναξη κατά 21% μέσα σε 24 ώρες ανέβηκε στα 96,12 δολάρια.

Η Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι η νέα νομοθεσία για τη στρατηγική της αμερικανικής κυβέρνησης στην αγορά crypto υιοθετεί εποικοδομητική προσέγγιση στη ρύθμιση της βιομηχανίας ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Όπως τόνισε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, το εκτελεστικό διάταγμα Μπάιντεν «υποστηρίζει την υπεύθυνη καινοτομία, καθώς συντονίζει την πολιτική των ΗΠΑ σε όλους τους οργανισμούς».

Πέρυσι, ο Λευκός Οίκος είχε διαμηνύσει ότι εξετάζει ευρεία εποπτεία της αγοράς κρυπτονομισμάτων για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης απειλής ransomware και άλλων εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο. Η δήλωση Γέλεν ωστόσο καθησύχασε τις ανησυχίες για υιοθέτηση αυστηρών περιορισμών.

Το διάταγμα Μπάιντεν δίνει επίσης εντολή στο υπουργείο Δικαιοσύνης και το υπουργείο Οικονομικών να μελετήσουν τις νομικές και οικονομικές συνέπειες από την πιθανή δημιουργία ψηφιακού νομίσματος από τη Fed, την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Reuters, το διάταγμα δίνει προθεσμία 180 ημερών για να εκπονηθεί μια σειρά εκθέσεων σχετικά με «το μέλλον του χρήματος» και τον ρόλο που θα διαδραματίσουν τα κρυπτονομίσματα.

«Θα μπορούσαμε να δούμε μια σημαντική αλλαγή στην πολιτική για τα ψηφιακά νομίσματα σε 180 ημέρες», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")