Deal Ριαντ-Πεκίνου για Κατασκευή Μεγάλου Πετροχημικού Συγκροτήματος στην Κίνα

Deal Ριαντ-Πεκίνου για Κατασκευή Μεγάλου Πετροχημικού Συγκροτήματος στην Κίνα
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 15 Μαρτίου 2022 - 11:07

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει διαταράξει την παγκόσμια πολιτική και οικονομική τάξη, αλλά προσφέρει, παράλληλα και μεγάλες επιχειρηματικές ευκαιρίες για σύναψη επωφελών deals στο χώρο της ενέργειας, ιδίως στον κλάδο των πετροχημικών. Η Saudi Aramco οριστικοποίησε 

συμφωνία για την κατασκευή ενός μεγάλου ενεργειακού συγκροτήματος στην Κίνα. Η τελική επενδυτική απόφαση της κρατικής σαουδαραβικής εταιρείας πετρελαίου αφορά στην κατασκευή ενός διυλιστηρίου και πετροχημικού συγκροτήματος στην βορειοανατολική Κίνα σε σύμπραξη με τις εταιρείες North Huajin Chemical Industries Group Corporation και Panjin Xincheng Industrial Group, όπως ανέφερε το επίσημο πρακτορείο Τύπου του Ριαντ.

Ανώτερο στέλεχος της Aramco δήλωσε ότι η Κίνα αποτελεί κομβικό σημείο για την επέκταση της εταιρείας στην Ασία. «Η Κίνα αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της στρατηγικής μας για την επέκταση του downstream στην Ασία και έναν ολοένα και πιο σημαντικό παράγοντα της παγκόσμιας ζήτησης χημικών προϊόντων», είπε χαρακτηριστικά.

Η συμφωνία συνιστά τον τελευταίο κρίκο μιας ολοένα και αυξανόμενης αλυσίδας συνεργασιών ανάμεσα στο Ριαντ και το Πεκίνο. Η συμφωνία επρόκειτο να υπογραφεί το 2019, αλλά ματαιώθηκε το αμέσως επόμενο έτος, όταν κατέρρευσαν οι τιμές του αργού, εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19, με τις διμερείς συζητήσεις να επαναλαμβάνονται μόλις τον προηγούμενο μήνα.  Σημειωτέον ότι το κόστος της πετροχημικής εγκατάστασης ανέρχεται σε 10 δισεκ. Δολάρια και αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της το 2024.

Η Aramco έχει υπογράψει και στο παρελθόν συμφωνίες με κινεζικές επιχειρήσεις. Το 2017, είχε μάλιστα, αναθέσει σε μια εξ αυτών τη σύμβαση για την κατασκευή λιμανιού στην πόλη Jizan της Σαουδικής Αραβίας. Η συνεργασία έχει επεκταθεί και σε άλλους τομείς. Η Κίνα είναι πλέον ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος της Σαουδικής Αραβίας. Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση του Ριαντ υπέγραψε συμφωνία με την κινεζική εταιρεία κατασκευής κινητών τηλεφώνων Huawei.  Οι σχέσεις Κίνας-Σαουδικής Αραβίας ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1980, όταν το Ριαντ προμηθεύτηκε στρατιωτικό εξοπλισμό από την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

Ακόμη, η νέα συμφωνία εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο προώθησης της πρωτοβολίας «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος» που έχει βάλει μπροστά η Κίνα για να αναπτύξει ένα δίκτυο οικονομικών συνεργασιών με διάφορες χώρες του πλανήτη. Ήδη έχει εντάξει στην πρωτοβουλία τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμμαχο του Ριαντ, όπως και αρκετά άλλα κράτη της Μέσης Ανατολής.

Η Σαουδική Αραβία αποτελεί σημαντικό οικονομικό κέντρο που υποστηρίζεται από ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον για εξαγωγείς και επενδυτές που επιθυμούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη περιοχή που αριθμεί περισσότερους από 424 εκατ. καταναλωτές και κατέχει εξαιρετική γεωστρατηγική θέση.