Πούτιν: Σε Ρούβλια η Πώληση Ρωσικού Αερίου προς «Μη Φιλικές Χώρες» - Πιθανόν να Συζητηθεί Κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Πούτιν: Σε Ρούβλια η Πώληση Ρωσικού Αερίου προς «Μη Φιλικές Χώρες» - Πιθανόν να Συζητηθεί Κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ
energia.gr
Τετ, 23 Μαρτίου 2022 - 16:50

Οι συναλλαγές για την πώληση ρωσικού φυσικού αερίου προς «μη φιλικές χώρες» θα πραγματοποιούνται στο εξής σε ρούβλια και όχι σε ξένο συνάλλαγμα. Αυτό ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, προσθέτοντας ότι οι αλλαγές αυτές θα επηρεάσουν μόνο το νόμισμα πληρωμών

 

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, οι προμήθειες φυσικού αερίου θα συνεχιστούν να διεξάγονται όπως προβλέπουν τα ισχύοντα συμβόλαια. Επιπλέον, ο Πούτιν δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα δώσει εντολή στη Gazprom να προβεί στις αντίστοιχες αλλαγές στα συμβόλαια.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας έχει περιθώριο μιας εβδομάδας για να βρεθεί λύση ούτως ώστε να μεταφερθούν αυτές οι δραστηριότητες σε ρούβλι, ενώ επισήμανε ότι το «πάγωμα» των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων από ξένες χώρες έχει καταστρέψει την εμπιστοσύνη.

Από την πλευρά τους, οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να συζητήσουν το συγκεκριμένο αίτημα της Ρωσίας κατά τη διήμερη σύνοδο κορυφής που θα ξεκινήσει αύριο στις Βρυξέλλες, όπως είπε ένας υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Αυτό μπορεί να συζητηθεί», είπε η πηγή αυτή. Πρόσθεσε ότι οι ηγέτες ενδέχεται επίσης να εξετάσουν αν το αίτημα της Μόσχας θα μπορούσε να απειλήσει την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων που επέβαλε η ΕΕ στη Ρωσία με αφορμή την εισβολή στην Ουκρανία.