«Παγώνουν» οι Επενδύσεις Ιαπωνίας και Γαλλίας στο Έργο Arctic LNG 2 στη Ρωσική Αρκτική

«Παγώνουν» οι Επενδύσεις Ιαπωνίας και Γαλλίας στο Έργο Arctic LNG 2 στη Ρωσική Αρκτική
energia.gr
Δευ, 28 Μαρτίου 2022 - 09:15

Η Ιαπωνία και η Γαλλία σταμάτησαν να πραγματοποιούν νέες επενδύσεις σε ένα μεγάλο έργο ανάπτυξης υγροποιημένου φυσικού αερίου στη ρωσική Αρκτική λόγω των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Nikkei. Το πάγωμα της χρηματοδότησης

 για το Arctic LNG 2, ένα αναπτυξιακό έργο ύψους 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων (2,7 τρισεκατομμύρια γιεν), είναι η πρώτη γνωστή τέτοια περίπτωση για ένα έργο πόρων στο οποίο συμμετέχουν ιαπωνικές εταιρείες. Οι οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας έχουν απαγορεύσει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να στείλουν τα χρήματα που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση του έργου.

Η κίνηση μπορεί να καθυστερήσει την έναρξη των εργασιών της, που έχει προγραμματιστεί για το 2023, μια εξέλιξη που θα αναγκάσει την Ιαπωνία να αναθεωρήσει τη στρατηγική της για την προμήθεια LNG, η οποία βασίζεται επί του παρόντος στην αύξηση των εισαγωγών από τη Ρωσία.

Ο ρωσικός όμιλος φυσικού αερίου Novatek κατέχει το 60% του Arctic LNG 2, ενώ οι κινεζικές εταιρείες έχουν μερίδιο 20%. Ο γαλλικός ενεργειακός όμιλος Total Energies έχει μερίδιο 10% και η ιαπωνική Mitsui & Co. και η Japan Oil, Gas and Metals National Corporation (JOGMEC) έχουν συνολικά μερίδιο 10%.

«Είμαστε ενήμεροι για τις ενέργειες του συνεργάτη μας και ελέγχουμε τα γεγονότα, αλλά θέλουμε να αποφύγουμε να σχολιάσουμε μεμονωμένες περιπτώσεις», δήλωσε εκπρόσωπος της Mitsui.