Τουρκία και Κούρδοι του ΚDP θα Επιτεθούν στο Ιρακινό Κουρδιστάν στα Μέσα Απριλίου

Τουρκία και Κούρδοι του ΚDP θα Επιτεθούν στο Ιρακινό Κουρδιστάν στα Μέσα Απριλίου
του Πέτρου Κράνια
Τρι, 29 Μαρτίου 2022 - 15:00

Ο τουρκικός στρατός σχεδιάζει επιχείρηση στο νότιο Ιρακινό Κουρδιστάν στα μέσα Απριλίου, μετέδωσε το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων ANF, επικαλούμενο πηγές στην περιοχή

Η εισβολή των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων θα πραγματοποιηθεί με την "ενεργό συμμετοχή" του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (KDP) στο Ιράκ, το κυρίαρχο κόμμα στις δυτικές επαρχίες Ερμπίλ και Ντουχόκ του Ιρακινού Κουρδιστάν που είναι σύμμαχος της Τουρκίας, ανέφερε το ANF.

Η Τουρκία εξαπολύει τακτικά αεροπορικές επιδρομές στο βόρειο Ιράκ, όπου το παράνομο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) έχει πολλές βάσεις, συμπεριλαμβανομένης της κύριας έδρας του στα βουνά Καντίλ. Μια ένοπλη ομάδα που έχει αγωνιστεί για την κουρδική αυτονομία στην Τουρκία για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, το PKK αναγνωρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η τελευταία επίθεση της Τουρκίας πρόκειται να λάβει χώρα στην περιοχή Kanîmasî στο Duhok στις 15 Απριλίου, ανέφερε το ΑΝF επικαλούμενo πηγή που συνδέεται με το KDP.

"Θα γίνει μια έκρηξη που θα σκοτώσει τρεις ανώτερους στρατιωτικούς. Ένας από αυτούς θα είναι αξιωματικός του τμήματος που θα είναι υπεύθυνος για τη μάχη με το PKK, ένας άλλος θα είναι υπεύθυνος της μονάδας Zêrevanî", είπε μια από της πηγές στο πρακτορείο, κάνοντας σαφή αναφορά στη στρατιωτικοποιημένη αστυνομική δύναμη της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν του Ιράκ.

Σύμφωνα με το ΑNF, μια ομάδα από τη Zêrevanî και την εκπαιδευθείσα από την Τουρκία μισθοφορική μονάδα Roj-Peshmerga του KDP έχουν εγκατασταθεί επί του παρόντος στη βάση Binesalaw.

Η εσωτερική σύγκρουση της Τουρκίας με το PKK είχε ως αποτέλεσμα 40.000 θύματα εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες. Τα τελευταία χρόνια, οι μάχες μετατοπίζονται όλο και περισσότερο στα σύνορα με το Ιράκ.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν ένα βουνό εν όψει των μαθητών ενός τοπικού δημοτικού σχολείου στην επαρχία Μπαρζάν της επαρχίας Ερμπίλ.

(από capital.gr)