Η ΕΤΕ «βλέπει» Διατήρηση Υψηλών Ρυθμών Ανάπτυξης σε ΝΑ Ευρώπη και Τουρκία το 2008

Συνεχίστηκε το 2007 η θετική πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Αλβανία, Βουλγαρία, FYROM, Ρουμανία και Σερβία) και της Τουρκίας.
Energia.gr
Τρι, 1 Απριλίου 2008 - 06:54

Συνεχίστηκε το 2007 η θετική πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Αλβανία, Βουλγαρία, FYROM, Ρουμανία και Σερβία) και της Τουρκίας.

Όπως υπογραμμίζεται σε μελέτη της Εθνικής Τράπεζας ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομικής δραστηριότητας των παραπάνω χωρών διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα, αν και χαμηλότερα του αντίστοιχου του προηγούμενου έτους. Η εκτίμηση για το 2007 προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 6,2% έναντι 6,9% το 2006. Οπως τονίζει η Εθνική πρόκειται για λίαν υψηλή επίδοση δεδομένων των αρνητικών επιδράσεων της σοβαρής ξηρασίας, η οποία επηρέασε όλη την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Ανάλογη είναι η εικόνα και για την Τουρκία (αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,5% έναντι 6,9% το 2006) λόγω της εφαρμογής ιδιαίτερα περιοριστικής νομισματικής πολιτικής. Ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης αντικατοπτρίζει, και στις δύο περιπτώσεις, τη συστηματική εφαρμογή περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της περιοχής.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Εθνικής, η μόνη σοβαρή αρνητική εξέλιξη στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης είναι η επιδείνωση του υψηλού ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ως ποσοστό του ΑΕΠ από 11,2% σε 15,2% το 2007. Η διεύρυνση του ελλείμματος οφείλεται κυρίως στην αύξηση της εγχώριας ζήτησης, τον ιδιαίτερα υψηλό ρυθμό πιστωτικής επέκτασης (57,5% το 2007) και την απότομη άνοδο των τιμών του πετρελαίου και των άλλων εμπορευμάτων διεθνώς. Σε αντίθεση με τις χώρες της ΝΑΕ-5, στην Τουρκία το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, ως ποσοστό του ΑΕΠ, μειώθηκε (από 6% σε 5,7% το 2007) λόγω του υψηλού ρυθμού αύξησης των εξαγωγών, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης και, ως εκ τούτου, των εισαγωγών.

Παρά τη συνεχιζόμενη διεθνή κρίση ρευστότητας που άρχισε τον περασμένο Αύγουστο, το μεγαλύτερο μέρος του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών χρηματοδοτήθηκε από αυξημένη εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων (ποσοστό κάλυψης 52% στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης και στην Τουρκία), ένδειξη της υψηλής ελκυστικότητας και ανταγωνιστικότητας των ανωτέρω οικονομιών.

Για το 2008 προβλέπεται διατήρηση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης τόσο στη ΝΑ Ευρώπη όσο και την Τουρκία παρά τη συνεχιζόμενη διεθνή επιβράδυνση και τις συνθήκες πιστωτικής συγκράτησης.


(Aπό την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 01/04/2008)