Η μετοχική αξία της ΜΕΤΚΑ φαίνεται ότι βρίσκεται τις τελευταίες μέρες σε μια πορεία σταθερής ανόδου το οποίο δικαιολογείται κυρίως από την συμφωνία που υπεγράφη με την ρουμανική Petrom, με σκοπό την κατασκευή ηλεκτροπαραγωγικής μονάδος ισχύος 860 MW.
Η μετοχική αξία της ΜΕΤΚΑ φαίνεται ότι βρίσκεται τις τελευταίες μέρες σε μια πορεία σταθερής ανόδου το οποίο δικαιολογείται κυρίως από την συμφωνία που υπεγράφη με την ρουμανική Petrom, με σκοπό την κατασκευή ηλεκτροπαραγωγικής μονάδος ισχύος 860 MW. Ως γνωστό η ΜΕΤΚΑ ανέλαβε το συγκεκριμένο έργο σε κοινοπραξία με την General Electric. Πρέπει να θυμίσουμε ότι η Petrom είναι η μεγαλύτερη εταιρεία της Ν.Α Ευρώπης που δραστηριοποιείται στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου με το 51% επί του ποσοστού της να ανήκει στην αυστριακή OMV.

 

Η νέα μονάδα, το κόστος της οποίας θα φτάσει τα 210 εκατομμύρια Ευρώ, θα κατασκευαστεί στην Ρουμανία και θα λειτουργεί με φυσικό αέριο ενώ η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος πρόκειται να ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2011. Σύμφωνα με τους χρηματιστηριακούς αναλυτές η ΜΕΤΚΑ μ’ αυτή την στρατηγική της κίνηση κατάφερε να δείξει ότι έχει σοβαρές προοπτικές και βλέψεις όχι μόνον στην περιορισμένη εκ των πραγμάτων ελληνική αγορά αλλά και στον ευρύτερο χώρο της βαλκανικής χερσονήσου.

Ήδη, μετά την ανακοίνωση της υπογραφής και των επιμέρους στοιχείων που την αποτελούν, μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως η HSBC,η Credit Suisse, η Marfin και η EFG Eurobank Securities έκαναν πολύ θετικές δηλώσεις εκτιμώντας ότι το είδος της συμφωνίας αλλά και η προοπτική του μακροχρόνιου συμβολαίου δίνουν στην ΜΕΤΚΑ ένα καλό συγκριτικό πλεονέκτημα με αποτέλεσμα να δημιουργείται συγκρατημένη αισιοδοξία στους επενδυτές.

Άλλωστε και η Εθνική Κ&Π Χρηματιστηριακή σε έκθεσή που δημοσίευσε τονίζει με αρκετά έκδηλο τρόπο την ισχυρή αναπτυξιακή προοπτική της ΜΕΤΚΑ ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις της, η εταιρεία οδεύει κατά την διάρκεια του 2008 για έτος ρεκόρ σε κεφαλαιουχική αξία με πολύ καλές προοπτικές για το 2009.

METKA