Ο "Εκβιασμός" Πούτιν...Πιάνει- Ευρωπαϊκές Εταιρείες Σκέφτονται να Ανοίξουν Λογαριασμούς σε Ρούβλια

Ο Εκβιασμός Πούτιν...Πιάνει- Ευρωπαϊκές Εταιρείες Σκέφτονται να Ανοίξουν Λογαριασμούς σε Ρούβλια
energia.gr
Πεμ, 28 Απριλίου 2022 - 12:28

Ο αυστριακός ενεργειακός όμιλος OMV, ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ρωσικού αερίου στην Ευρώπη, έχει πάρει την απόφαση να ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprombank, στην Ελβετία, υποστηρίζουν σε σημερινό δημοσίευμά τους οι Financial Times επικαλούμενοι καλά πληροφορημένες πηγές στην εταιρεία. Θυμίζουμε ότι η Gazprom είχε ενημερώσει, χθες, Τετάρτη

την Πολωνία και τη Βουλγαρία ότι θα σταματήσει να τους προμηθεύει αέριο επειδή δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα της Μόσχας να πληρώνουν σε ρούβλια, κλιμακώνοντας με αυτό τον τρόπο την αντιπαράθεση με τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης που αντιτίθενται στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Εκπρόσωπος της OMV δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως η εταιρεία εργάζεται πυρετωδώς για να βρει μια λύση που θα είναι συμβατή με τις κυρώσεις, όμως αρνήθηκε να διευκρινίσει αν αυτό σημαίνει πως θα καταφύγει στο άνοιγμα  λογαριασμών σε ρούβλια, όπως αναφέρουν οι FT. 

Η κυβέρνηση της Αυστρίας απάντησε χθες, ότι οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στη χώρα συνεχίζονται χωρίς περιορισμούς και ότι δεν υπάρχει ένδειξη πως αυτό θα αλλάξει και πρόσθεσε ότι επιχειρεί να εντοπίσει εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού με αέριο.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η ιταλική Eni, ένας άλλος από τους μεγαλύτερους πελάτες της Gazprom, εξετάζει με τη σειρά της τρόπους αντιμετώπισης της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί. Η εταιρεία έχει περιθώριο έως το τέλος Μαΐου όταν και αναμένεται να αποπληρώσει την επόμενη δόση πληρωμών για τις  προμήθειες αερίου από την Ρωσία, προκειμένου να αποφασίσει ποιά στάση θα τηρήσει, αναφέρει η εφημερίδα που επικαλείται πληροφορίες Ιταλών αξιωματούχων. Ωστόσο, η διοίκηση της Eni αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Τέλος, η γερμανική Uniper πρόκειται να μεταφέρει τις πληρωμές της για το ρωσικό αέριο σε μια ρωσική τράπεζα και δεν θα χρησιμοποιεί πλέον τράπεζες που εδρεύουν στη Δυτική Ευρώπη, όπως ανέφερε η εταιρεία κοινής ωφελείας στην εφημερίδα Rheinische Post.