Ο τερματισμός της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο πρέπει να είναι ρεαλιστικός και εφικτός, λέει η Σλοβάκος πρόεδρος. Η άμεση διακοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα προκαλούσε προβλήματα στη Σλοβακία, επομένως το χρονοδιάγραμμα για την απαλλαγή από το ρωσικό φυσικό αέριο πρέπει να είναι «ρεαλιστικό» και «εφικτό», δήλωσε η πρόεδρος Zuzana Čaputová

Η Gazprom διέκοψε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία αυτή την εβδομάδα, καθώς οι χώρες δεν συμμορφώθηκαν με την απαίτηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να πληρώσουν το φυσικό αέριο σε ρούβλια. Χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένη, η Čaputová είπε ότι δεν πιστεύει ότι η Gazprom θα σταματήσει τις εξαγωγές στη Σλοβακία.

«Όμως, όπως αποδεικνύεται, η Ρωσία είναι ένας απρόβλεπτος εταίρος», είπε, πράγμα που σημαίνει ότι η Σλοβακία πρέπει να είναι έτοιμη για οποιοδήποτε σενάριο.

Η Σλοβακία θα συνεχίσει να πληρώνει σε ευρώ, καθώς η συμφωνία για τις παραδόσεις φυσικού αερίου ορίζει την πληρωμή σε ευρώ, δήλωσε ο Čaputová. «Αυτή είναι η θέση της Σλοβακίας προς το παρόν – όπως και η θέση όλων των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, τέσσερα κράτη μέλη έχουν ήδη πραγματοποιήσει πληρωμές σε ρούβλια και δέκα κράτη μέλη άνοιξαν νέους λογαριασμούς στη ρωσική Gazprombank για πληρωμές.

Είναι απαραίτητο να συνεργαστούμε σε μια ενιαία προσέγγιση με όλες τις χώρες της ΕΕ και να διασφαλίσουμε το μέλλον της Σλοβακίας όσον αφορά τους ενεργειακούς πόρους ανεξάρτητα από τη Ρωσία, είπε επίσης.

Στις αρχές Απριλίου, ο υπουργός Οικονομίας της Σλοβακίας Richard Sulík δήλωσε ότι η Σλοβακία είναι έτοιμη να πληρώσει για το φυσικό αέριο σε ρούβλια εάν χρειαστεί.

«Για να μην χάσουμε τις εισαγωγές, θα τις πληρώσουμε σε ρωσικό νόμισμα, εάν δεν καταλήξουμε σε διαφορετική συμφωνία», είπε τότε ο Sulík.

Όταν ρωτήθηκε εάν η Σλοβακία είναι ένα από τα δέκα κράτη μέλη που άνοιξαν λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprombank Την Τετάρτη (27 Απριλίου), ο Sulík είπε ότι «το κοινό θα ενημερωθεί την κατάλληλη στιγμή».

Η Σλοβακία εισάγει επί του παρόντος το 85% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία, καθιστώντας την μία από τις χώρες της ΕΕ που εξαρτώνται περισσότερο από το ρωσικό αέριο.

(euractiv.com)