Τα 30 δισεκατομύρια ευρώ θα φτάσουν στην επόμενη 15ετία οι επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν για κατασκευές αγωγών, δικτύων και μονάδων παραγωγής ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Τα 30 δισεκατομύρια ευρώ θα φτάσουν στην επόμενη 15ετία οι επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν για κατασκευές αγωγών, δικτύων και μονάδων παραγωγής ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στην εντυπωσιακή αυτή εκτίμηση προέβη από βήματος του συνεδρίου του Economist ο υπουργός Ανάπτυξης κ.Χρήστος Φώλιας, ο οποίος και αναφέρθηκε διεξοδικά στο πλέγμα των εξελίξεων γύρω από την προώθηση των μεγάλων γεωπολιτικών σχεδίων για τους νέους αγωγούς φυσικού αερίου TGI και South Stream, οι οποίοι ενδιαφέρουν σφόδρα την Ελλάδα.

Ο κ.Φώλιας τόνισε ότι η πολιτική της κυβέρνησης στο ενεργειακό εστιάζεται στο να ενισχυθεί ο ρόλος της χώρας μας ως ενεργειακού κόμβου στην περιοχή αλλά και στο να διασφαλιστεί για τους πολίτες επαρκής και καθαρή ενέργεια μέσα σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την προοπτική χρήσης πυρηνικής ενέργειας στην Ελλάδα, τόνισε πως αν και το θέμα παρακολουθείται με ενδιαφέρον, λόγω των εξελίξεων στις γειτονικές χώρες, εντούτοις «δεν είναι προς συζήτηση στην ατζέντα του ενεργειακού σχεδιασμού της σημερινής κυβέρνησης».

Στο ενεργειακό πάνελ, πάντως, του συνεδρίου που πραγματοποιείται σε παραλιακό ξενοδοχείο των Αθηνών δόθηκαν εντυπωσιακά στοιχεία σε σχέση με το έλλειμμα ενέργειας στην ευρύετρη περιοχή. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου εκτίμησε ότι μεταξύ 2015 και 2030 το έλλειμμα αερίου στην Ευρώπη θα κυμανθεί μεταξύ 50 και 240 εκατομμυρίων τόνων ισοδυνάμου πετρελαίου. Ο δε διευθύνων σύμβουλος της Προμηθέας Gaz κ.Δημήτρης Κοπελούζος εκτίμησε ότι το έλλειμμα σε ηλεκτρισμό το καλοκαίρι που έρχεται στην Ελλάδα θα φτάσει τα 1.000 μεγαβάτ στις ώρες της αιχμής, προσθέτοντας μάλιστα ότι είναι ελλειμματικές και οι γύρω χώρες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε και η εισήγηση του Διευθύνοντος Συμβούλου των Ελληνικών Πετρελαίων κ.Γιάννη Κωστόπουλου, κατά την οποία πλέον τα διυλιστήρια θα πρέπει να στραφούν σε επενδύσει στον τομέα παραγωγής diesel, καθώς υπάρχει έλλειψη στον συγκεκριμένο τομέα στην αγορά. Ο κ. Κωστόπουλος απέφυγε να προβεί σε πρόβλεψη για την εξέλιξη των διεθνών τιμών πετρελαίου, τόνισε όμως ότι η ζήτηση θα βαίνει συνεχώς αυξανόμενη.

Για το ίδιο ζήτημα, ο πρόεδρος της τουρκικής εταιρείας Botas κ.Huseyin Saltuk Duzyol εκτίμησε ότι η παγκόσμια ζήτηση θα διπλασιαστεί το επόμενα 25 χρόνια, ενώ το 70% της αύξησης της ζήτησης θα προέλθει από την Κίνα και την Ινδία.