«Ανάβει τις μηχανές» της η «Καβάλα Οil» μετά την παράταση για πέντε χρόνια των αδειών λειτουργίας της, που θα επιτρέψουν την υλοποίηση επενδυτικού σχεδίου ύψους έως και 100 εκατ. ευρώ για την εκμετάλλευση του Πεδίου Ε.

«Ανάβει τις μηχανές» της η «Καβάλα Οil» μετά την παράταση για πέντε χρόνια των αδειών λειτουργίας της, που θα επιτρέψουν την υλοποίηση επενδυτικού σχεδίου ύψους έως και 100 εκατ. ευρώ για την εκμετάλλευση του Πεδίου Ε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανανέωση των αδειών λειτουργίας έγινε από το υπουργείο Ανάπτυξης και πλέον η επενδύτρια κοινοπραξία θα καταθέσει στο υπουργείο επιχειρηματικό-τεχνικό πλάνο ορθολογικής εκμετάλλευσης, αλλά και τις σχετικές εγγυητικές για να διασφαλιστούν ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος κ.ά.

Ήδη η κύρια μέτοχος της «Καβάλα Οil», ήτοι η κοινοπραξία «Ενεργειακή Αιγαίου», που απέκτησε πρόσφατα πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στην πρώτη, έχει προετοιμάσει το business-plan και εξασφαλίσει τα απαιτούμενα κονδύλια, τόσο για την ανάπτυξη του «Πεδίου Ε», όσο και για την αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών στον Πρίνο.

Αποθέματα

Στο πλαίσιο αυτό θα εξευρεθεί γεωτρύπανο για να γίνουν σχετικές γεωτρήσεις στο Πεδίο Ε, που βρίσκεται δυτικά της Θάσου και αποτελεί το μεγάλο «στοίχημα», καθώς έχει βεβαιωμένα απολήψιμα αποθέματα της τάξης των 18 εκατ. βαρελιών, ενώ έχει πραγματοποιηθεί επιτυχώς τεστ καύσης. Πρόσφατα μάλιστα επικαιροποιήθηκαν και τα δεδομένα της οικονομοτεχνικής μελέτης για την εμπορική εκμετάλλευση του Πεδίου Ε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Geological Survey of Denmark and Greenland-GEUS. Παράλληλα άλλες μικρότερου βεληνεκούς επενδύσεις θα υλοποιηθούν στα υφιστάμενα πηγάδια πετρελαίου του Πρίνου, που παράγουν σήμερα έως 1.500 βαρέλια ημερησίως.

Με τη συντήρηση και την τοποθέτηση σύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού μπορεί η παραγωγή να φτάσει και τα 4.000 βαρέλια ημερησίως, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως τα σημερινά 1.500 βαρέλια συντηρούν την απασχόληση 265 μόνιμων εργαζόμενων και 100 με υπεργολαβική σχέση.

Νέες θέσεις εργασίας

Με την επέκταση των επενδύσεων και στο Πεδίο Ε εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 150 νέες θέσεις εργασίας, μέσω υπεργολάβων και με την εξέλιξη του σχεδίου αναμένεται να διευρυνθούν οι σταθερές θέσεις κατά 30-50%.

Τέλος, να επισημανθεί πως μετά την επικαιροποίηση των μέχρι σήμερα διαθέσιμων μελετών για το Πεδίο Ε, η Ενεργειακή Αιγαίου, βάσει του επιχειρησιακού πλάνου, δρομολογεί αξιοποίηση του κοιτάσματος με την πραγματοποίηση γεωτρήσεων παραγωγής υδρογονανθράκων και εισπίεσης νερού, την εγκατάσταση πακτωμένης εξέδρας άντλησης και τη σύνδεσή της με την εξέδρα παραγωγής «Δέλτα» των υπεράκτιων εγκαταστάσεων του κοιτάσματος του Πρίνου.

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 10/04/2008)