Μόλις κατά 7 MW θα ενισχύσει φέτος τη δυναμικότητα του στην αιολική ενέργεια ο όμιλος Ρόκα ενώ άλλα 40 ΜW αναμένεται να προστεθούν το 2007 σύμφωνα με όσα είπε χθες η διοίκηση του στο πλαίσιο της παρουσίασης του ομίλου στην ΕΘΕ.

Μόλις κατά 7 MW θα ενισχύσει φέτος τη δυναμικότητα του στην αιολική ενέργεια ο όμιλος Ρόκα ενώ άλλα 40 ΜW αναμένεται να προστεθούν το 2007 σύμφωνα με όσα είπε χθες η διοίκηση του στο πλαίσιο της παρουσίασης του ομίλου στην ΕΘΕ.

Οι δικαστικές προσφυγές και η γραφειοκρατία ως προς την προώθηση των επενδύσεων προκαλούν μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος κάνοντας τη διοίκηση της εταιρείας εξαιρετικά επιφυλακτική για το χρονοδιάγραμμα των έργων. Έτσι, αφενός αναμένεται ότι θα διασυνδεθούν στο σύστημα μόλις επιπλέον 7 MW ανεβάζοντας τη δυναμικότητα της εταιρείας στα 200 MW. Την πρώτη ουσιαστική διεύρυνση του capacity την περιμένει η διοίκηση της εταιρείας του χρόνου, όταν αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία πάρκο δυναμικότητας περί τα 40 ΜW.

Το πρόβλημα είναι συνολικό, με αποτέλεσμα ο εθνικός στόχος για παραγωγή του 10% της συνολικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ως το 2010 να έχει καταστεί ήδη ανέφικτος και να μετατίθεται για το 2012 και εφόσον οι επενδύσεις αρχίσουν να τρέχουν με σημαντικά ταχύτερους ρυθμούς, σημείωσε η διοίκηση της Ρόκας.

Για τη μητρική και τον τομέα ηλεκτρομηχανολογικών έργων, η διοίκηση της Ρόκας εκτίμησε ότι κατά τη φετινή χρήση θα διπλασιαστεί ο κύκλος εργασιών της ανερχόμενος από 5 σε 10 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι κατά την περσινή χρήση η Iberdrola Renewables προχώρησε σε διοικητική και χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση στη Ρόκας. Έτσι, παρά τη μείωση των καθαρών κερδών, η εισηγμένη πέτυχε να διπλασιάσει τις ταμειακές της ροές από λειτουργικές της δραστηριότητες.

Οι καθαρές ταμειακές ροές του Ομίλου Ρόκα διαμορφώθηκαν στα 12 εκατ. ευρώ το 2007 ενώ το 2006 ανερχόταν μόλις στα 0,4 εκατ. ευρώ.

Οι λειτουργικές ταμειακές ροές διπλασιάστηκαν, ανερχόμενες στα 31,1 εκατ. ευρώ από 14,5 εκατ. ευρώ το 2006 παρά τα μειωμένα κέρδη προ φόρων (12,75 εκατ. ευρώ) σε σχέση με το 2006. (20,9 εκατ. ευρώ).

Η παραπάνω βελτίωση επήλθε από τη μείωση κατά 20,6 κατ. ευρώ των απαιτήσεων από πελάτες ενώ τα αποθέματα αυξήθηκαν ελάχιστα, όπως και οι τόκοι και οι αποσβέσεις.

Έτσι, παρά τις μεγάλες αγορές ενσωμάτων παγίων, ύψους 33,7 εκατ. ευρώ, η Ρόκας πέτυχε να μειώσει το δανεισμό της.

Τα μακροπρόθεσμα δάνεια της σε ενοποιημένο επίπεδο μειώθηκαν στα 34,9 από 44 εκατ. ευρώ ενώ τα βραχυπρόθεσμα παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2006 (28,9 εκατ. ευρώ) με αποτέλεσμα να μειωθούν και οι χρεωστικοί τόκοι.

(Από την εφημερίδα Εξπρές, 11/04/2008)

Όμιλος Ρόκα