Η Λιθουανία ελπίζει να αποσυνδεθεί από το μετασοβιετικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας BRELL νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί, δήλωσε ο Λιθουανός πρόεδρος Gitanas Nausėda σε συνάντηση με την Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson στο Βίλνιους τη Δευτέρα. Ενώ η Λιθουανία ήταν από τις πρώτες χώρες που σταμάτησαν τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου, εξακολουθεί να είναι συνδεδεμένη

με τον ενεργειακό δακτύλιο BRELL, μαζί με τη Ρωσία, τη Λευκορωσία, την Εσθονία και τη Λετονία. Η Λιθουανία είχε αρχικά ως στόχο να συγχρονίσει τα ηλεκτρικά της δίκτυα με το ηπειρωτικό ευρωπαϊκό σύστημα και να αποσυνδεθεί από τον μετασοβιετικό δακτύλιο BRELL μέχρι το τέλος του 2025.

Ωστόσο, τη Δευτέρα (13 Ιουνίου), η πρόεδρος και ο υπουργός Ενέργειας ενημέρωσαν την Simson για το σχέδιο αποσύνδεσης από το BRELL το 2024.

«Η σύνδεση με το ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας το συντομότερο δυνατό θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια των κρατών της Βαλτικής και της ΕΕ στο σύνολό της. Δεν θα πρέπει να αφήσουμε κανένα περιθώριο σε έναν επιτιθέμενο να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως εργαλείο πολιτικής χειραγώγησης», δήλωσε ο Nausėda στην Simson σε συνάντηση στο Βίλνιους.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με την Simson, ο Λιθουανός υπουργός Ενέργειας Dainius Kreivys δήλωσε ότι με την ολοκλήρωση των κύριων έργων συγχρονισμού «που διασφαλίζουν την ασφάλεια των ηλεκτρικών μας συστημάτων» η Λιθουανία προσπέρασε ένα μεγάλο μέρος της διαχείρισης των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας.

«Για τη σύνδεση με τα ηλεκτρικά δίκτυα του ηπειρωτικού ευρωπαϊκού συστήματος το 2024 συνεχίζεται η πολιτική, τεχνική και οικονομική υποστήριξη της ΕΕ είναι πολύ σημαντική», δήλωσε ο υπουργός.

euractiv.gr