Τον Μάιο η Ουκρανία γίνεται μέλος του ΠΟΕ

Την Πέμπτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί στις 16 Μαΐου ως επίσημο πλέον μέλος του Οργανισμού μετά από διαπραγματεύσεις 15 ετών.
Πεμ, 17 Απριλίου 2008 - 05:55
Την Πέμπτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί στις 16 Μαΐου ως επίσημο πλέον μέλος του Οργανισμού μετά από διαπραγματεύσεις 15 ετών. Η σχετική συμφωνία επικυρώθηκε από την Ουκρανία στις 10 Απριλίου ενώ την Τετάρτη ο Οργανισμός έλαβε την επίσημη γνωστοποίηση οπότε μετά από την παρέλευση 30 ημερών η πρώην σοβιετική δημοκρατία θα ενταχθεί και επίσημα.

Η Ουκρανία, η Ρωσία και το Ιράν είναι από τις μεγαλύτερες χώρες που δεν έχουν ακόμη ενταχθεί στον ΠΟΕ ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι η ένταξη αυτή θα δώσει στην Ουκρανία δικαίωμα να εκφέρει λόγο σε περίπτωση που η Ρωσία θελήσει να γίνει μέλος του Οργανισμού. Άλλωστε πρέπει να θυμίσουμε ότι οι δύο χώρες πρόσφατα ενεπλάκησαν σε διαμάχη σχετικά με τις διμερείς τους συναλλαγές στην ενέργεια, η οποία και πολιτικοποιήθηκε.

Τον Ιανουάριο ο πρόεδρος Viktor Yushchenko δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ότι είναι στις προθέσεις της Ουκρανίας να χρησιμοποιήσει την ένταξή της ώστε να ενδυναμώσει τη θέση της χώρας του απέναντι στις οικονομικές διαφορές της με τη Ρωσία.