Η Αλβανία φέρεται να διαθέτει σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στο υπέδαφός της, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε προ δεκαημέρου ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Έντι Ράμα. «Οι ενδείξεις δείχνουν ότι ίσως είμαστε κοντά σε μια πολύ σημαντική ανακάλυψη φυσικού αερίου και πετρελαίου στο υπέδαφός μας, που θα έχει επίδραση στο μέλλον της χώρας μας αλλά και που επίσης θα παίξει 

ρόλο στο ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης» δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο, Exit.

Σημειώνουμε ότι η περιοχή ενδιαφέροντος στην οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, έχει παραχωρηθεί Shel που πραγματοποιεί γεώτρηση στο τεμάχιο Shpirag -5.

Η Shell Upstream Albania, δραστηριοποιείται στην Αλβανία από το 2018 και έχει δεσμευθεί να επενδύσει πάνω από 40 εκατ. ευρώ έως το 2025.

Η ολλανδική εταιρεία είχε αποκαλύψει, π[ρο μηνών ότι είχε πραγματοποιήσει επιτυχημένη επιβεβαιωτική γεώτρηση στο Shpirag -4, που παρέπεμπε σε αρχική παραγωγή αρκετών χιλιάδων βαρελιών πετρελαίου ημερησίως, σε μια γεωλογική δομή που προσομοιάζει με ανάλογες που υπάρχουν τόσο στο Κατάκολο, το επίνειο του Πύργου Ηλείας, όσο και σε εκείνη στον Δήμο Ζίτσας στον Νομό Ιωαννίνων που έχει παραχωρηθεί στην Energean.

Θυμίζουμε ότι στα Γιάννενα, η κοινοπραξία Repsol - Energean έχει ήδη επενδύσει πάνω από 40 εκατ. ευρώ, ενώ για την πραγματοποίηση της ερευνητικής γεώτρησης απαιτείται επένδυση του ιδίου ύψους από πλευράς της ελληνικής εταιρείας που κατέχει το 100% της παραχώρησης και προετοιμάζει, αυτή την περίοδο, την αναγκαία  Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων του έργου.