Χάρρις: Προτείνει Δημιουργία Στρατηγικού Αποθέματος για Κρίσιμες Πρώτες Ύλες

Χάρρις: Προτείνει Δημιουργία Στρατηγικού Αποθέματος για Κρίσιμες Πρώτες Ύλες
της Αρχοντίας Γ. Καλλιτέρη
Πεμ, 26 Σεπτεμβρίου 2024 - 17:28

Ο εντεινόμενος διεθνής ανταγωνισμός για τις κρίσιμες πρώτες ύλες απασχολεί τις ηγεσίες όλο και περισσότερο. Στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας της Κάμαλα Χάρρις πρότεινε τη δημιουργία ενός στρατηγικού αποθέματος για κρίσιμες πρώτες ύλες ώστε οι ΗΠΑ να μειώσουν την εξάρτησή τους από την Κίνα. Το σχέδιο αυτό αναδεικνύει την αυξανόμενη σημασία των υλικών αυτών, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα σε συμμάχους και αντιπάλους. Το σχέδιο της Κάμαλα Χάρρις αποτελεί κομμάτι της βιομηχανικής ατζέντας που θα προωθήσει αν εκλεγεί τον Νοέμβριο

Η νυν Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και διεκδικήτρια της Προεδρίας στις εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου εξήγησε ότι η δημιουργία ενός τέτοιου αποθέματος είναι απαραίτητη τόσο για την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, όσο και την εθνική ασφάλεια. Η εφαρμογή του σχεδίου θα απαιτήσει νέα κίνητρα για επενδύσεις στον συγκεκριμένο κλάδο, αλλά και αυξημένη κρατική παρέμβαση μέσω σχετικών νόμων που είχαν ψηφιστεί κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Η πρόταση της Χάρρις δεν αποτέλεσε ιδιαίτερη έκπληξη καθώς το Αμερικανικό Κογκρέσο έχει ήδη προτείνει παρόμοια μέτρα για την απαγκίστρωση των ΗΠΑ από τις κρίσιμες πρώτες ύλες που σε μεγάλο βαθμό ελέγχει η Κίνα. Τα υλικά αυτά χρησιμοποιούνται σε πληθώρα κλάδων, από την πράσινη ενέργεια μέχρι την αμυντική βιομηχανία. Ωστόσο, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη έχουν μείνει αρκετά πίσω σε αυτόν τον τομέα διότι δεν έχουν αναπτύξει ούτε τις απαραίτητες υποδομές, ούτε τις εφοδιαστικές αλυσίδες προκειμένου να παρακάμψουν τον κινεζικό έλεγχο.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο διαθέτει ένα αποθεματικό πρώτων υλών στρατηγικής σημασίας, εντούτοις υπάρχει δικομματική συναίνεση για την ενίσχυσή του. Η δημιουργία ενός εθνικού αποθεματικού θα επέτρεπε στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αποφύγει τυχόν ελλείψεις για την εγχώρια παραγωγή, αλλά και να ελέγξει την πορεία των διεθνών τιμών.