Γιάννης Μπασιάς στα «Παραπολιτικά 90,1»: Ο Ενεργειακός Σχεδιασμός της Κομισιόν Χρήζει Ψυχιατρικής Ερμηνείας (Ηχητικό)

Γιάννης Μπασιάς στα «Παραπολιτικά 90,1»: Ο Ενεργειακός Σχεδιασμός της Κομισιόν Χρήζει Ψυχιατρικής Ερμηνείας (Ηχητικό)
energia.gr
Πεμ, 28 Ιουλίου 2022 - 18:23

Ως «ενδείξεις στρες και διαταραχής» χαρακτηρίζει την πολιτική της ΕΕ στις ΑΠΕ και το φυσικό αέριο ο πρώην Πρόεδρος της Ε.Δ.Ε.Υ. κ.  Γιάννης Μπασιάς, μιλώντας στο δημοσιογράφο Λάμπρο Καλαρρύτη και την εκπομπή «Εμείς οι Έλληνες» στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά» 90,1. Όπως εξηγεί, υπάρχουν ακόμα κάποια δείγματα υπέρμετρης επιμονής από την διεύθυνση της ΕΕ στις σημερινές ΑΠΕ, αλλά χρειάζεται το φυσικό αέριο για να επιβιώσουν

Όπως τονίζει ο κ. Μπασιάς, η ΕΕ προέκρινε τις ΑΠΕ επικαλούμενη την ενεργειακή ανεξαρτησία, οι οποίες, ωστόσο, τροφοδοτούσαν το μοντέλο εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο. «Επικαλούνται σήμερα την δωρεά (αλληλεγγύη) του 15% του Νότου στη Γερμανία, Ολλανδία και Δανία. Ας μην λέμε πώς αποκαλούσαν τους Νότιους όταν πουλάγανε μνημόνια», επισημαίνει με νόημα ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων ΑΕ , συμπληρώνοντας ότι «όλα αυτά θυμίζουν, από καπιταλιστική πλευρά, αδίστακτη συμπεριφορά».

  

Με δηκτικό – όσο και απολαυστικό ...-τρόπο, ο κ. Μπασιάς σημειώνει ότι «από ψυχιατρική πλευρά θυμίζουν παράγοντες κινδύνου αυτοκτονίας για την διεύθυνση της ΕΕ. Από τα 8 κριτήρια διαταραχής ανιχνεύονται ήδη 4 ...», απαριθμεί ο πρώην Πρόεδρος της Ε.Δ.Ε.Υ. (με bold οι «ανιχνευόμενοι παράγοντες αυτοχειρίας» στην συμπεριφορά της Κομισιόν):

  1. Προηγούμενη απόπειρα αυτοκτονίας.
  2. Ψυχική ασθένεια, όπως η κατάθλιψη.
  3. Κοινωνική απομόνωση λόγω των διαφορετικών κατά χρόνο αποφάσεων της Κομισιόν.
  4. Ποινικά προβλήματα.
  5. Οικονομικά προβλήματα λόγω της απουσίας ενεργειακής στρατηγικής επί 20ετίας.
  6. Παρορμητικές ή επιθετικές τάσεις.
  7. Καλπάζοντα προβλήματα εργασίας ή απώλειας για τους ευρωπαίους.
  8. Νομικά προβλήματα διαχείρισης της ΕΕ.

«Ας μην ξεχνάμε ότι η εξαιρετικά γρήγορη οδήγηση είναι ένα επιπλέον κριτήριο όταν συνδυάζεται με τα προηγούμενα.

Η βαριά πολιτική ήττα και ο φόβος να θεωρηθούν αρκετοί υπεύθυνοι οδηγεί σε βεβιασμένες αποφάσεις.

Κάπως έτσι βλέπω την επιμονή, ενώ προμηνύεται δελτίο παροχής σε όλη την Ευρώπη και αντιδράσεις των καταναλωτών, να επιμένουν, δυστυχώς και πολλοί ιθύνοντες, στην επιτάχυνση εγκατάστασης  των ΦΒ και των Ανεμογεννητριών για να μας σώσουν γρήγορα από τα ορυκτά καύσιμα. Αν συνεχίσει έτσι θα χρειαστεί καινούργιο σχέδιο Μάρσαλ», τονίζει ο κ. Μπασιάς μιλώντας στο ραδιόφωνο των «Παραπολιτικών».

Ρωσικοί αγωγοί

Αναφέρομενος στους ρωσικούς αγωγούς, υπενθυμίζει ότι η «χωρητικότητα του αγωγού Nord Stream 1 ήταν 40% of 55 BCM δηλαδή 22 BCM . Τώρα πέφτει σε 16 BCM.

Ο Nord Stream 2 θα προσέφερε μια εναλλακτική λύση στο σύστημα γήρανσης της Ουκρανίας που η Gazprom λέει ότι χρειάζεται ανακαίνιση, εξοικονομώντας τέλη διέλευσης που καταβάλλονται στην Ουκρανία και αποφυγή περικοπών φυσικού αερίου όπως το 2006 και 2009 λόγω διαφορών τιμών και πληρωμών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας».

Τέλος, ο κ. Μπασιάς αναφέρει ότι η Gazprom ανήκει σε μια ελβετική που κατέχει ολόκληρο τον αγωγό Nord Stream 2, αλλά, όπως υπενθυμίζει, το μισό το κόστος το πλήρωσε, η Shell, η αυστριακή OMV, η γαλλική Engie και η γερμανικές Uniper και  Wintershall DEA.  «Αυτές τις επενδύσεις των εταιρειών ποιος θα τα ξεπληρώσει; 6 δις είναι όσο το 60 % του  EASTMED», διερωτάται ο πρώην πρόεδρος της Ε.Δ.Ε.Υ.