Συνολικά 15 δισ. δολάρια θα επενδύσει η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας Rosatom στην Τουρκία για τον πυρηνικό σταθμό Aκούγιου, μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Ο πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής Ακούγιου, ο οποίος είναι ο πρώτος πυρηνικός σταθμός της Τουρκία και κατασκευάζεται στην περιοχή Γκιουλνάρ της Μερσίνης αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2023

Θα μπορεί να καλύψει τη συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας της Άγκυρας και της Σμύρνης και το 90% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της Κωνσταντινούπολης, μειώνοντας την εξάρτηση της Τουρκίας από το εξωτερικό. Στην εγκατάσταση, η οποία αποτελείται από 4 αντιδραστήρες, κάθε αντιδραστήρας θα είναι 1.200 μεγαβάτ. Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής, ο οποίος έχει συνολική ισχύ εγκατάστασης 4.800 μεγαβάτ, θα μπορεί να παράγει περίπου 35 δισ. κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, όταν ενεργοποιηθεί η πλήρης ισχύς.

Την είδηση ότι «η Ρωσία θα μεταφέρει 15 δισεκατομμύρια δολάρια για τον πυρηνικό σταθμό Άκκουγιου», μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ενώ εκτενή αναφορά κάνει το Bloomberg. Το συνολικό κόστος εκτιμάται σε 20 δισ. δολ. και τα 5 έχουν δοθεί από το τουρκικό δημόσιο που κατέχει το 51% και την ROSATOM που κατέχει το 49%, με χρηματοδότηση κατά το μεγαλύτερο μέρος από τις ρωσικές τράπεζες Sberbank και Sovcombank, οι οποίες έχουν περιληφθεί στους καταλόγους κυρώσεων των ΗΠΑ και της ΕΕ. Η ROSATOM όμως δεν είναι στη λίστα των κυρώσεων και σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις των εκπροσώπων της εταιρείας, η χρηματοδότηση της κατασκευής μπορεί να καλυφθεί με ίδια κεφάλαια από την εταιρεία, κάτι που προκαλεί βεβαίως εύλογα ερωτήματα.

(η αυνέχεια στο slpress.gr)