Ενεργειακή Κρίση και «Πράσινα» Διλήμματα: «Ατομική Ενέργεια; Ισως για Λίγο»

Ενεργειακή Κρίση και «Πράσινα» Διλήμματα: «Ατομική Ενέργεια; Ισως για Λίγο»
Του Γιώργου Παππά*
Τρι, 2 Αυγούστου 2022 - 10:09

Ο πόλεμος της Ουκρανίας και η ενεργειακή κρίση ανατρέπουν τα πάντα, για τους πάντες. Παράδειγμα οι Πράσινοι της Γερμανίας: μπήκαν στην κυβέρνηση με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους με έναν μεγάλο στόχο: την ενεργειακή μετάλλαξη της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης και το οριστικό πέρασμα στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Για την επίτευξη αυτού του στόχου χρειάζεται η Γερμανία

στο μεταβατικό στάδιο φυσικό αέριο. Αυτό που λείπει τώρα, επειδή ο Πούτιν κλείνει κατά το δοκούν τη στρόφιγγα του αγωγού Nord Stream 1.

H έλλειψη του ρωσικού αερίου δεν απειλεί μόνο να ακυρώσει τη σημαντικότερη στόχευση των Πρασίνων. Θέτει στο κόμμα των οικολόγων και ένα αδιανόητο μέχρι σήμερα δίλημμα: να συμφωνήσουν ή όχι στην παράταση της λειτουργίας των τριών τελευταίων πυρηνικών εργοστασίων στο έδαφος της Γερμανίας εν μέσω μιας πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης;

Το δίλημμα είναι ζήτημα ταυτότητας για τους Πράσινους που γεννήθηκαν πριν από 40 χρόνια με το σύνθημα: «Ατομική ενέργεια; Οχι, ευχαριστώ». Η απόρριψη της ατομικής ενέργειας είναι στο DNA των Πρασίνων. «Απορρίπτουμε την κατασκευή και τη λειτουργία πυρηνικών σταθμών», έλεγε το πρώτο πρόγραμμα των Πρασίνων το 1980. «Σίγουρα οι Πράσινοι δεν θέλουν να μείνουν στην Ιστορία ως το κόμμα που παρέτεινε τη διάρκεια ζωής των πυρηνικών αντιδραστήρων», σχολίασε η «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ (FAZ)». «Η απόρριψη της ατομικής ενέργειας είναι πολύ περισσότερα από ένα απλό αντανακλαστικό των οικολόγων. Είναι βασική, θεμελιακή αξία του κόμματος. Αν το θεμέλιο θρυμματιστεί, θα καταρρεύσει και η πυραμίδα».

Στην πρώτη συμμετοχή τους στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση στο τέλος της δεκαετίας του 1990 με καγκελάριο τον Γκέρχαρντ Σρέντερ, οι Πράσινοι δρομολόγησαν την έξοδο της Γερμανίας από την ατομική ενέργεια και το μακροπρόθεσμο κλείσιμο των πυρηνικών αντιδραστήρων της χώρας. Η πορεία αυτή φάνηκε να ανακόπτεται από την πρώτη κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ, αλλά η Φουκουσίμα ανάγκασε και τη Μέρκελ να πάρει το καλοκαίρι του 2011 την οριστική απόφαση να κλείσει τα πυρηνικά εργοστάσια της Γερμανίας. Ηταν μια ιστορική, πολιτική νίκη για τους Πράσινους. Η απόρριψη της πυρηνικής ενέργειας δεν ήταν πλέον αίτημα μόνο του κόμματος των Οικολόγων. Εγινε γενική παραδοχή και θέση όλου του πολιτικού φάσματος της χώρας.

Και τώρα; Η ενεργειακή κρίση υποχρεώνει τους Πράσινους να φέρουν τα πάνω κάτω. Η πίεση που δέχονται οι Οικολόγοι να συναινέσουν στην παράταση της λειτουργίας των τριών πυρηνικών αντιδραστήρων είναι τεράστια. Η ηγεσία των Πρασίνων κάνει ήδη τα πρώτα βήματα υποχώρησης. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ξεκίνησε ένα δεύτερο τεστ αντοχής για την ηλεκτροδότηση της χώρας, με το οποίο ο αντικαγκελάριος, υπουργός Οικονομίας και Κλίματος, Ρόμπερτ Χάμπεκ κέρδισε μερικούς μήνες χρόνο, προκειμένου να προετοιμάσει το κόμμα του για την παράταση της λειτουργίας των αντιδραστήρων για να διασφαλιστεί η τροφοδοσία ηλεκτρικού ρεύματος.

«Υπάρχει κοινωνική συναίνεση για τη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας, την οποία δεν διακινδυνεύουμε και θα αξιολογήσουμε τα αποτελέσματα του τεστ αντοχής το φθινόπωρο», διαβεβαίωσε η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων Μπρίτα Χάσελμαν. «Οχι, κανείς στη Γερμανία δεν συζητά την επιστροφή στην ατομική ενέργεια», διαβεβαίωσε και ο πρώτος Πράσινος τοπικός πρωθυπουργός της Γερμανίας Βίνφριντ Κρέτσμαν στη Βάδη - Βυρτεμβέργη. Ζητούμενο είναι μόνον η παράταση των υπαρχόντων. Ισως μέχρι το 2024.

Το πρώτο τεστ αντοχής πραγματοποιήθηκε από τον Μάρτιο έως τον Μάιο και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο εφοδιασμός με ηλεκτρική ενέργεια τον ερχόμενο χειμώνα θα ήταν διασφαλισμένος, ακόμη και χωρίς ατομική ενέργεια. Η νέα δοκιμή θα πρέπει τώρα να πραγματοποιηθεί υπό αυστηρότερους όρους. Αιτία είναι οι δυσκολίες που έχει η Γαλλία με τους δικούς της πυρηνικούς αντιδραστήρες. Οι γαλλικοί πυρηνικοί σταθμοί παράγουν επί του παρόντος μόνο το ήμισυ περίπου της συνήθους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Γαλλία είναι στην πραγματικότητα ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη. Ωστόσο, οι μισοί από τους 56 αντιδραστήρες της Γαλλίας βρίσκονται σε αδράνεια εδώ και μήνες. Επίσης, ο γαλλικός όμιλος ηλεκτρικής ενέργειας EDF έβγαλε προσωρινά δώδεκα αντιδραστήρες από το δίκτυο για να ελέγξει ενδεχόμενες ρωγμές στους αγωγούς του συστήματος ψύξης έκτακτης ανάγκης. Πρακτικό αποτέλεσμα είναι η Γαλλία να εισάγει ηλεκτρική ενέργεια, αντί να εξάγει π.χ. στη Γερμανία.

Το ισοζύγιο ανταλλαγής ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας είναι εις βάρος των Γάλλων. Κυρίως οι εισαγωγές αιολικής ενέργειας από τη Γερμανία βοηθούν αυτό το διάστημα τους Γάλλους να τα βγάλουν πέρα, έγραψε η «Χάντελσμπλατ». Και τώρα είναι τα ατομικά εργοστάσια της Γαλλίας εκείνα που πιέζουν τους Πράσινους να προσαρμόσουν το δίλημμα: «Ατομική ενέργεια; Ναι, για λίγο».

 *(Από ΤΑ ΝΕΑ)