Ο υπουργός υποδομών της Ουκρανίας προειδοποίησε ότι θα χρειαστούν μήνες έως ότου οι εξαγωγές σιτηρών από την Οδησσό και τα γειτονικά λιμάνια να φτάσουν στα προ του πολέμου επίπεδα για να μετριάσουν την παγκόσμια επισιτιστική κρίση παρά τη χαλάρωση του αποκλεισμού της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα αναφέρουν οι FT. Μιλώντας μετά τη χθεσινή αναχώρηση ενός πλοίου

που μεταφέρει καλαμπόκι από την Οδησσό στον Λίβανο — το πρώτο μετά τη συμφωνία του περασμένου μήνα με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας — ο Oleksander Kubrakov είπε ότι δεν περιμένει περισσότερα από πέντε πλοία τις επόμενες δύο εβδομάδες να ακολουθήσουν το παράδειγμα από την Οδησσό το Chornomorsk και το Pivdennyi. Τα τρία λιμάνια διαχειρίζονταν πριν την έναρξη της εισβολής περίπου το 60% των εξαγωγών σιτηρών της Ουκρανίας.

Εως σήμερα τουλάχιστον 16 πλοία είναι παγιδευμένα στα ουκρανικά λιμάνια με αποστολές και πληρώματα να περιμένουν τις αρχές να δοκιμάσουν μια ασφαλή διέλευση μέσω θαλάσσιων ναρκών —που έχουν τοποθετηθεί από τη Ρωσία και την Ουκρανία—αλλά και την απειλή των ρωσικών πυραύλων.

Οι τιμές του σιταριού, του καλαμποκιού και των φυτικών ελαίων εκτοξεύτηκαν στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, η προοπτική επαναλειτουργίας του διαδρόμου της Μαύρης Θάλασσας, μαζί με τους φόβους για παγκόσμια ύφεση και τις καλλιέργειες ρεκόρ στη Ρωσία, έχουν πρόσφατα ωθήσει προς τα κάτω τις τιμές των γεωργικών προϊόντων.