Ο Φιλορώσος Ηγέτης της Μολδαβίας Ζητά Πρόωρες Εκλογές για την Τιμή του Φυσικού Αερίου

Ο Φιλορώσος Ηγέτης της Μολδαβίας Ζητά Πρόωρες Εκλογές για την Τιμή του Φυσικού Αερίου
energia.gr
Πεμ, 4 Αυγούστου 2022 - 12:37

Ο ηγέτης της φιλορωσικής αντιπολίτευσης της Μολδαβίας κάλεσε την Τρίτη (2 Αυγούστου) σε πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές και είπε στη φιλοδυτική κυβέρνηση να πάει στη Μόσχα για να διαπραγματευτεί φθηνότερο φυσικό αέριο από τη Ρωσία, καθώς οι τιμές του εκτινάσσονται. Ο πρώην πρόεδρος Ιγκόρ Ντόντον, ο οποίος διατηρεί την επιρροή του παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό με κατηγορίες για προδοσία

και διαφθορά τις οποίες αρνείται, έκανε τα σχόλια αυτά μία ημέρα αφότου η εταιρεία φυσικού αερίου της Μολδαβίας δήλωσε ότι η τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 47% τον Αύγουστο.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αντρέι Σπίνου δήλωσε σε ενημέρωση ότι η Moldovagaz είχε ζητήσει από τη ρωσική Gazprom να καθυστερήσει την πληρωμή για το φυσικό αέριο τον Αύγουστο, αλλά δεν είχε λάβει ακόμη απάντηση.

Η Μολδαβία αγοράζει το φυσικό της αέριο από τον γίγαντα φυσικού αερίου Gazprom βάσει σύμβασης που καταρτίστηκε πέρυσι. Η τιμή κυμαίνεται κάθε μήνα και υπολογίζεται από την τιμή spot για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο ανάλογα με την εποχή. Οι τιμές spot έχουν εκτοξευθεί φέτος.

Τον περασμένο Ιούνιο οι ηγέτες της ΕΕ έδωσαν στην πρώην σοβιετική δημοκρατία το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ, το οποίο χαιρετίστηκε ως ιστορικό βήμα.

Η πρόεδρος Μάια Σάντου και η πρωθυπουργός Ναταλία Γκαβριλίτα θα πρέπει να παραμερίσουν την υπερηφάνεια τους και να κατευθυνθούν επειγόντως στη Μόσχα για να συμφωνήσουν μια χαμηλότερη τιμή για το φυσικό αέριο, όπως η ηγεσία της Ουγγαρίας… η οποία πληρώνει πολύ καλύτερη τιμή από τη Μολδαβία…», δήλωσε ο Ντόντον.

«Θα πρέπει να οργανωθούν πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές και οι νέες αρχές… θα πρέπει να μειώσουν την τιμή εισαγωγής αρκετές φορές και να μειώσουν σημαντικά τα τιμολόγια για τους τελικούς καταναλωτές», είπε.

Ο Ντόντον, ο οποίος έχασε την επανεκλογή του τον Νοέμβριο του 2020, ερευνάται για τέσσερις ποινικές υποθέσεις και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών. Συνελήφθη τον Μάιο στην πρώην σοβιετική δημοκρατία των 2,6 εκατομμυρίων κατοίκων που υπέβαλε φέτος αίτηση για ένταξη στην ΕΕ.

Ο Σπίνου δήλωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει τρία σενάρια σύμφωνα με τα οποία η Gazprom θα μπορούσε να μειώσει την παροχή φυσικού αερίου κατά 35%, 50% και 100%.

Η Gazprom θα μπορούσε να διακόψει την προμήθεια λόγω μιας μακροχρόνιας διαμάχης σχετικά με το χρέος της Μολδαβίας για το φυσικό αέριο ή εάν η Μολδαβία δεν πληρώνει για το φυσικό αέριο που καταναλώνει.

Ο Σπίνου υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι οι Μολδαβοί θα έχουν επαρκή κεντρική θέρμανση αυτό το χειμώνα, αν χρειαστεί, αξιοποιώντας διαφορετικές πηγές ενέργειας.

Η τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε σε 1.458,5 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα αυτόν τον μήνα από 643 δολάρια τον Ιανουάριο.