Μια σημαντική συμφωνία ενέκρινε χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η οποία θα επιτρέψη στο ευρωπαϊκό σύστημα δορυφορικής πλοηγήσεως να καταστή λειτουργικό έως το 2013. O νέος κανονισμός αφορά τόσο στο Galileo όσο και το EGNOS, το ευρωπαϊκό σύστημα πλοηγήσεως με υπέρθεση γεωστατικών δορυφόρων.

Μια σημαντική συμφωνία ενέκρινε χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η οποία θα επιτρέψη στο ευρωπαϊκό σύστημα δορυφορικής πλοηγήσεως να καταστή λειτουργικό έως το 2013. O νέος κανονισμός αφορά τόσο στο Galileo όσο και το EGNOS, το ευρωπαϊκό σύστημα πλοηγήσεως με υπέρθεση γεωστατικών δορυφόρων.

Το πρόγραμμα Galileo περιλαμβάνει μια φάση καθορισμού, μια φάση αναπτύξεως, μια φάση εγκαταστάσεως και μια φάση εκμεταλλεύσεως. H φάσις εγκαταστάσεως προβλέπεται να αρχίση το 2008 και να τερματισθή το 2013. Το δε σύστημα αναμένεται να τεθή σε λειτουργία έως το 2013. Βάσει της συμφωνίας, η φάση εγκαταστάσεως του Galileo θα χρηματοδοτηθή εξ ολοκλήρου από την ΕΕ, η οποία επενδύοντας 3,4 δισ. ευρώ θα «έχει την κυριότητα όλων των υλικών και άυλων στοιχείων που δημιουργούνται ή αναπτύσσονται". Τα κράτη μέλη, τρίτες χώρες ή διεθνείς οργανισμοί θα έχουν την δυνατότητα να διαθέσουν πρόσθετους πόρους.

Ειδικώτερα, το Galileo στηρίζεται σε µια διάταξη 30 δορυφόρων τοποθετημένων σε τροχιά σε ύψος 24.000 χλμ καλύπτοντας όλον τον πλανήτη µε ένα δίκτυο επίγειων σταθμών ελέγχου. Κάθε δορυφόρος είναι εφοδιασμένος µε ένα πολύ μεγάλης ακρίβειας πυρηνικό ρολόι μετρήσεως του χρόνου και επιτρέπει τον εντοπισμό της θέσεως κάθε κινούμενου ή ακίνητου αντικειμένου µε ακρίβεια ενός μέτρου.

Το ευρωπαϊκό σύστημα δορυφορικής ραδιο-πλοηγήσεως Galileo, σκοπός του οποίου είναι να καθιερωθή το πρώτο ευρωπαϊκό δορυφορικό σύστημα εντοπισμού θέσεως, μελετήθηκε για πολιτική χρήση. Έχει ωστόσο άφθονες εφαρμογές σε ποικίλους τομείς, χρήσιμες και στους πολίτες και τις επιχειρήσεις και πρώτα από όλα στην ασφάλεια και την απόδοση των μεταφορών. Με έναν μικρό δέκτη (συνδυαζόμενο εν γένει µε ένα κινητό τηλέφωνο), θα μπορή ο καθένας να εντοπίζη την θέση του µε ακρίβεια σχεδόν ενός μέτρου.

Οι μεταδόσεις µέσω δορυφόρου είναι σήμερα πολύ διαδεδομένες σε τομείς όπως η τηλεφωνία, η τηλεόρασις, τα δίκτυα πληροφορικής, η αεροναυτιλία και η ναυτιλία, αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς λιγώτερο γνωστούς.

Σημειωτέον ότι η ανάγκη αναπτύξεως του ευρωπαϊκού Galileo προέκυψε λόγω των προβλημάτων που παρουσιάζει το αμερικανικό GPS. Τα προβλήματα αυτά συνοψίζονται στα εξής: μια μέτρια ακρίβεια μεταβαλλόμενη ανάλογα µε τον τόπο και τον χρόνο, αμφίβολη αξιοπιστία, ιδίως σε περιοχές σε ακραία γεωγραφικά πλάτη, σε πυκνές περιοχές των αστικών κέντρων και σε αστικά κέντρα.

Επί πλέον, ο στρατιωτικός χαρακτήρας του GPS αφήνει να πλανάται συνεχώς το ενδεχόμενο να διακοπή το σήμα απροειδοποίητα για τους πολιτικούς χρήστες σε περίπτωση κρίσεως. Στα αρνητικά του GPS συγκαταλέγεται και η πλήρης έλλειψις εγγυήσεως και υπευθυνότητος του συστήματος (µε τις συνέπειες που μπορεί να φαντασθή κανείς σε περίπτωση αεροπορικού δυστυχήματος ή ναυαγίου ενός πετρελαιοφόρου κοντά σε ακτές).

Οι ανωτέρω λόγοι δικαιολογούν την απόφαση της ΕΕ να αναπτύξη, µε το Galileo, ένα σύστημα που θα ελέγχη και το οποίο θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις ακριβείας, αξιοπιστίας και ασφαλείας. Το Galileo αποτελεί κοινή πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) -διακυβερνητικός οργανισμός που περιλαμβάνει 17 ευρωπαϊκά κράτη και που σχεδίασε την δομή του Galileo από το 1999 ως το 2001.

Το 2010 η Επιτροπή θα υποβάλη μια πρόταση σχετικά με τα δημόσια κονδύλια και τις αναλήψεις υποχρεώσεων που απαιτούνται για την φάση εκμεταλλεύσεως κατά την διάρκεια της ερχόμενης περιόδου χρηματοοικονομικού σχεδιασμού. H περίοδος αυτή ξεκινά το 2014.

(Από την εφημερίδα ΕΣΤΙΑ, 24/04/2008)