Σχέδιο για την καταπολέμηση της κρίσης που έχει ξεσπάσει από την κατακόρυφη αύξηση στις τιμές των τροφίμων επεξεργάζεται ο ΟΗΕ που συνεδρίασε χθες γι΄ αυτό τον λόγο στη Βέρνη, προτείνοντας ανάμεσα στα άλλα να μπει φρένο στην παραγωγή βιοκαυσίμων.

Σχέδιο για την καταπολέμηση της κρίσης που έχει ξεσπάσει από την κατακόρυφη αύξηση στις τιμές των τροφίμων επεξεργάζεται ο ΟΗΕ που συνεδρίασε χθες γι΄ αυτό τον λόγο στη Βέρνη, προτείνοντας ανάμεσα στα άλλα να μπει φρένο στην παραγωγή βιοκαυσίμων. Στη συνάντηση όπου παίρνουν μέρος ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και οι επικεφαλής των 27 υπηρεσιών και οργανισμών των Ηνωμένων Εθνών εξετάζεται ιδιαίτερα η λήψη μέτρων για να παρασχεθεί βοήθεια σε χώρες που αντιμετωπίζουν επισιτιστική κρίση από το ράλι στις τιμές των βασικών τροφίμων.

«Βραχυπρόθεσμα πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλες τις ανθρωπιστικές κρίσεις που πλήττουν κυρίως τους φτωχότερους πληθυσμούς στον κόσμο. Μεσοπρόθεσμα η διεθνής κοινότητα και κυρίως οι ηγέτες της οφείλουν να συνεδριάσουν γρήγορα για να δουν πώς μπορούμε αρχικά να βελτιώσουμε το οικονομικό σύστημα, τα συστήματα διανομής και πώς μπορούμε να προωθήσουμε τη νέα παραγωγή των αγροτικών προϊόντων», είπε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Ο ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για το δικαίωμα στη σίτιση Ελβετός Ζαν Ζιγκλέρ χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση των επικεφαλής του ΟΗΕ στη Βέρνη «σημαντική ημέρα για τους ανθρώπους που πεινούν στον πλανήτη».

Ο Ζιγκλέρ, η θητεία του οποίου λήγει την προσεχή Τετάρτη, επανέλαβε την έκκλησή του για «πλήρες μορατόριουμ» στην παραγωγή βιοκαυσίμων, τα οποία θεωρεί ότι συνιστούν μια από τις αιτίες της κατακόρυφης αύξησης στις τιμές των αγροτικών προϊόντων. Ο Ζιγκλέρ είπε ακόμη ότι η μαζική παραγωγή βιοκαυσίμων αποτελεί «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» επειδή προκαλεί εκτίναξη των τιμών των ειδών διατροφής στον κόσμο, ενώ για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου είπε ότι «οι αγροτικές επιδοτήσεις των πλούσιων χωρών κατέστρεψαν τη γεωργία των φτωχών χωρών και ένα πιο ανοικτό σύστημα θα υποβάλλεται σε λιγότερες αλλοιώσεις».

(Από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, 29/04/2008)