Σε συνομιλία που είχαν ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Γιαΐρ Λάπιντ και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σήμερα Τετάρτη, συμφώνησαν στην επιστροφή των αντίστοιχων πρεσβευτών και γενικών προξένων τους, αποκαθιστώντας έτσι πλήρως τις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, η οποία επικαλείται ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου της χώρας

Ειδικότερα, ο Λάπιντ αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι «η αποκατάσταση των δεσμών με την Τουρκία αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για τη σταθερότητα της περιοχής και έχει μεγάλη οικονομική σημασία για τους πολίτες του Ισραήλ. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και να ενισχύουμε τη διεθνή θέση του Ισραήλ στον κόσμο».

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα διορίσει εκ νέου πρέσβη στο εβραϊκό κράτος.

«Ο διορισμός πρεσβευτών αποτελεί ένα από τα βήματα για την ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων. Ένα τέτοιο θετικό βήμα έρχεται από την πλευρά του Ισραήλ ως αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών και, ως Τουρκία, αποφασίσαμε να πράξουμε το ίδιο διορίζοντας πρέσβη στο Τελ Αβίβ», δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου.

«Αρχίζουμε τη διαδικασία περί του ποιος θα διοριστεί πρεσβευτής». πρόσθεσε, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα. Επίσης, δήλωσε ότι, παρά την πλήρη αποκατάσταση των τουρκοϊισραηλινών σχέσεων, η Τουρκία «δεν θα εγκαταλείψει την παλαιστινιακή υπόθεση».

Υπενθυμίζεται ότι οι πρεσβευτές της Τουρκίας και του Ισραήλ στο Τελ Αβίβ και την Άγκυρα είχαν ανακληθεί το 2018 μετά τον θάνατο 60 Παλαιστινίων στην Γάζα.