Οι προοπτικές για τη γερμανική οικονομία επιδεινώθηκαν ελαφρώς περαιτέρω τον Αύγουστο

Μετά την απότομη πτώση τους προηγούμενους μήνες, το «ισοζύγιο» υποχώρησε ανάμεσα στους αισιόδοξους οικονομικούς αναλυτές και τους απαισιόδοξους, οι οποίοι συμμετείχαν στην έρευνα του έγκριτου ZEW τον Αύγουστο. Οι προσδοκίες τους για τους επόμενους έξι μήνες μειώθηκαν στις -55,3 μονάδες τον Αύγουστο από τις -53,8 μονάδες τον Ιούλιο, αγγίζοντας έτσι τα χαμηλότερα επίπεδά τους από την οικονομική κρίση του 2008.

Η πτώση είναι σύμφωνη με την πρόβλεψή μας για τις -55,0 μονάδες, αλλά υστερεί από την εκτίμηση των ερευνητών του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters περί καμίας μεταβολής. Ο δείκτης παραμένει σε κάποια απόσταση από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν σε προηγούμενες κρίσεις, όπως η πανδημία του κορωνοϊού, η παγκόσμια οικονομική κρίση ή η ισχυρή οικονομική κάμψη της Γερμανίας στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν είχε βυθιστεί κάτω από τις -90 μονάδες.

Αν και η γερμανική οικονομία πιθανότατα θα επιδεινωθεί περαιτέρω και θα παραμείνει σε ύφεση καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2023, αυτή η ύφεση δεν θα είναι τόσο βαθιά όσο σε προηγούμενες ιστορικές φάσεις. Ο βασικός παράγοντας της ύφεσης είναι οι μειωμένες πωλήσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία, οι οποίες έχουν οδηγήσει τις χονδρικές τιμές του φυσικού αερίου σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα, πιέζοντας τόσο τη βιομηχανία όσο και τους καταναλωτές. Ορισμένοι άλλοι παράγοντες, όπως η χαμηλή στάθμη του νερού του Ρήνου και οι συνεχιζόμενες –αν και σταδιακά μειούμενες– ελλείψεις εφοδιασμού που προκαλούνται από την πανδημία, είναι επίσης επιβλαβείς. Αυτοί οι παράγοντες πλήττουν την οικονομία σε μια περίοδο που ήταν έτοιμη για μια δυναμική κυκλική ανάκαμψη, με ισχυρούς και στέρεους ισολογισμούς νοικοκυριών, ζωηρή αγορά εργασίας και πρόθυμους να ξοδέψουν καταναλωτές μετά το τέλος των περιορισμών του κορωνοϊού.

Ο δε πληθωρισμός στη Γερμανία θα κλιμακωθεί, προτού δείξει σημάδια βελτίωσης. Η πλειονότητα των αναλυτών εξακολουθεί να αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα είναι κάτω από τα σημερινά υψηλά επίπεδα σε ορίζοντα έξι μηνών. Ομως τους επόμενους μήνες ο πληθωρισμός ενδέχεται πρώτα να εκτιναχθεί περαιτέρω. Τον Σεπτέμβριο, άλλωστε, οι προσωρινές κρατικές παρεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του φόρου στα καύσιμα και της ειδικής έκπτωσης στις τιμές των εισιτηρίων των μέσων μαζικής μεταφοράς, θα τερματιστούν. Επιπλέον, μια νέα άνοδος των τιμών φυσικού αερίου θα επιτρέψει στους εισαγωγείς να μετακυλίσουν ταχύτερα το υψηλότερο κόστος στους καταναλωτές.
 
* Οικονομολόγος της επενδυτικής τράπεζας Berenberg Bank

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")