Η αναρρίχηση των τιμών ενέργειας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα «απογείωσαν» κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους την κερδοφορία των δύο μεγαλύτερων πετρελαϊκών ομίλων της Ευρώπης Royal Dutch Shell και BP.

Η αναρρίχηση των τιμών ενέργειας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα «απογείωσαν» κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους την κερδοφορία των δύο μεγαλύτερων πετρελαϊκών ομίλων της Ευρώπης Royal Dutch Shell και BP.

Ειδικότερα, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία πετρελαίου ανακοίνωσε χθες αύξηση των κερδών της κατά 25%, χάρη στη μεγάλη άνοδο των τιμών του «μαύρου χρυσού» και του φυσικού αερίου. Τα καθαρά κέρδη της ανήλθαν στα 9,08 δισ. δολάρια από 7,28 δισ. δολάρια που ήταν στο αντίστοιχο διάστημα του 2007, ενώ εξαιρουμένων των έκτακτων αποτελεσμάτων διαμορφώθηκαν σε 7,85 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας τα 6,88 δισ. δολάρια που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω διάστημα οι τιμές πετρελαίου κατέρριψαν αλλεπάλληλα ρεκόρ, ξεπερνώντας στις 2 Ιανουαρίου 2008 – για πρώτη φορά στην ιστορία τους – τα 100 δολάρια το βαρέλι. Το ράλι των τιμών είχε ως αποτέλεσμα να συρρικνωθούν τα περιθώρια διύλισης.

Σημειώνεται ότι η παραγωγή της Shell έχει υποχωρήσει την τελευταία πενταετία, καθώς η εταιρεία πούλησε το μερίδιό της στο ρωσικό πρόγραμμα Sakhalin-2, ενώ η παραγωγή της στη Νιγηρία διεκόπη πολλές φορές λόγω επιθέσεων ανταρτών. Η εταιρεία προβλέπει ανάπτυξη της ετήσιας παραγωγής της κατά 2% με 3% από το 2010, ενώ για φέτος αναμένει πως η παραγωγή της θα μειωθεί «ελαφρώς» σε σχέση με το 2007, σε περίπτωση που συνεχιστεί η αβεβαιότητα στη Νιγηρία.

Σημαντική άνοδο της κερδοφορίας της κατά 63%, στα 7,62 δισ. δολάρια, ανακοίνωσε όμως και η Νο2 εταιρεία πετρελαίου της Ευρώπης BP. Εξαιρουμένων των αποτελεσμάτων από τα ποσοστά της σε άλλες εταιρείες, τα κέρδη της ενισχύθηκαν στα 6,49 δισ. δολάρια από τέσσερα δισ. δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι τα ανέμεναν στα 5,26 δισ. δολάρια.

Η μετοχή της εταιρείας υποχώρησε στο Λονδίνο την περίοδο αυτή κατά 17%, έναντι πτώσης 18% που κατέγραψε η μεγαλύτερη ανταγωνίστριά της στην Ευρώπη Shell και 9,7% η αμερικανική Exxon Mobil.
 
Ο διευθύνων σύμβουλος της BP Τόνι Χάουαρντ, ο οποίος αντικατέστησε τον Τζον Μπράουνι πριν από ένα χρόνο, έχει θέσει ως στόχο του την ενίσχυση της παραγωγής και της διυλιστικής δυναμικότητας της εταιρείας, προκειμένου να αυξήσει την κερδοφορία της. Στα μέσα Απριλίου είχε εκτιμήσει πως η κερδοφορία της BP θα αυξηθεί στο δεύτερο εξάμηνο, όταν θα ξεκινήσει η παραγωγή στην πλατφόρμα Thunder Horse στον Κόλπο του Μεξικού, έπειτα από καθυστέρηση τριών ετών, και θα επαναλειτουργήσουν πλήρως τα διυλιστήριά της στις ΗΠΑ.