Γερμανία-Μελέτη IW: Μεγάλο Μέρος της Κατανάλωσης Φυσικού Αερίου Είναι Φορολογικά Προνομιούχο

Γερμανία-Μελέτη IW: Μεγάλο Μέρος της Κατανάλωσης Φυσικού Αερίου Είναι Φορολογικά Προνομιούχο
energia.gr
Σαβ, 20 Αυγούστου 2022 - 14:16

Οι καταναλωτές φυσικού αερίου στη βιομηχανία της Γερμανίας έχουν επωφεληθεί μέχρι σήμερα από εκτεταμένες φορολογικές παραχωρήσεις. Αυτό αναφέρουν οικονομολόγοι από το Ινστιτούτο Γερμανικής Οικονομίας της Κολωνίας (IW) σε πρόσφατο έγγραφό τους

Οι εν λόγω εταιρείες έλαβαν πέρυσι οφέλη για 447 τεραβατώρες, ύψους 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ, με τη μορφή φορολογικών εκπτώσεων και επιδοτήσεων.

Σύμφωνα με το IW, το 44% της γερμανικής κατανάλωσης φυσικού αερίου πέρυσι ήταν φορολογικά προνομιούχο, με ένα μικρό μέρος των πλεονεκτημάτων να αφορά την κατανάλωση των προηγούμενων ετών. Το 2021, αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των φορολογικών εσόδων κατά περίπου 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αυτό που φαίνεται εκπληκτικό σε περιόδους έλλειψης φυσικού αερίου έχει να κάνει με τον ρόλο που πραγματικά προορίζεται για το φυσικό αέριο στην ενεργειακή μετάβαση. Μέχρι λίγο πριν από την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, η πηγή ενέργειας εξακολουθούσε να θεωρείται ως γέφυρα για περισσότερη προστασία του κλίματος.

Οι δημοσιονομικές προσεγγίσεις ανταποκρίνονται σε αυτή τη λογική. Ένα μεγάλο μέρος της πήγε στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση φυσικού αερίου, η οποία είναι πλέον πολιτικά ανεπιθύμητη λόγω της απειλής έλλειψης φυσικού αερίου. Η μεταποιητική βιομηχανία επωφελήθηκε επίσης.

Από τη σημερινή οπτική γωνία, τα πλεονεκτήματα αυτά αποτελούν δίκοπο μαχαίρι, σημειώνουν οι συντάκτες της ανάλυσης. "Το πιο σημαντικό είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των οφελών που προκύπτουν από την κατανάλωση φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να επανεξεταστεί σε περιόδους έλλειψης φυσικού αερίου".

Προκειμένου να δοθεί κίνητρο για τη στροφή προς το πράσινο υδρογόνο και άλλες τεχνολογίες, οι παραχωρήσεις για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο θα μπορούσαν να μειωθούν και τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα ύψους έως και 1,3 δισ. ευρώ να χρησιμοποιηθούν για την προώθηση εναλλακτικών μορφών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και για τη χρηματοδότηση στοχευμένων μέτρων ελάφρυνσης, προτείνουν οι συντάκτες. "Επιπλέον, το αέριο που εξοικονομείται από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη βιομηχανία ή για τη θέρμανση των νοικοκυριών".

Από την άλλη πλευρά, λόγω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου, οι φορολογικές ελαφρύνσεις ανακουφίζουν τις βιομηχανικές επιχειρήσεις. "Στο πλαίσιο του αυξανόμενου πληθωρισμού, ορισμένες φορολογικές ελαφρύνσεις στην κατανάλωση φυσικού αερίου μπορεί επομένως να μετριάσουν επίσης την πίεση που ασκείται στις εταιρείες να μετακυλήσουν το αυξημένο κόστος στους καταναλωτές", αναφέρουν οι οικονομολόγοι.

(από capital.gr)