Η Ουκρανία Προσφέρει ως Υποκατάστατο τους Αγωγούς της Κατά τη Διακοπή Λειτουργίας του Nord Stream 1

Η Ουκρανία Προσφέρει ως Υποκατάστατο τους Αγωγούς της Κατά τη Διακοπή Λειτουργίας του Nord Stream 1
energia.gr
Σαβ, 20 Αυγούστου 2022 - 14:47

Από τις 31 Αυγούστου ως τις 2 Σεπτεμβρίου, το φυσικό αέριο θα σταματήσει και πάλι να ρέει μέσω του αγωγού Nord Stream 1 λόγω εργασιών συντήρησης, όπως ανακοίνωσε η ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom. Σύμφωνα με τη γερμανική Welt, η Ουκρανία προσφέρει τους αγωγούς της ως υποκατάστατο

«Οι δυνατότητες του ουκρανικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου και η διαδρομή μέσω της Πολωνίας είναι υπεραρκετές για να εξασφαλίσουν την εκπλήρωση των υποχρεώσεων παράδοσης του ρωσικού φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές χώρες», όπως ανακοίνωσε ο διαχειριστής του ουκρανικού δικτύου αγωγών φυσικού αερίου στο Κίεβο το βράδυ της Παρασκευής.

Η εναλλακτική διαδρομή είναι μια καλή επιλογή «ενόψει των χρόνιων διακοπών στις εργασίες του Nord Stream 1», καθώς μόνο το 20% της χωρητικότητας του αγωγού χρησιμοποιείται σήμερα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί τους αγωγούς φυσικού αερίου της για εκβιασμό. Χωρίς να κατονομάσει τον αντιπρόεδρο του FDP Βόλφγκανγκ Κουμπίτσκι, ο Ζελένσκι μίλησε επίσης για «παράλογες δηλώσεις» στη Γερμανία σχετικά με την έναρξη λειτουργίας του Nord Stream 2. «Η Ρωσία χρειάζεται αυτούς τους αγωγούς μόνο για να δημιουργήσει προβλήματα στην Ευρώπη, όχι για να βοηθήσει με το φυσικό αέριο», είπε ο Ζελένσκι.

Η Ρωσία αγνοεί αυτή την εναλλακτική επιλογή εφοδιασμού, δήλωσε ο ουκρανικός φορέας εκμετάλλευσης. Δεν υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι για τον περιορισμό των παραδόσεων φυσικού αερίου στην ΕΕ. Η Gazprom προσπαθεί να ασκήσει πίεση στις ευρωπαϊκές χώρες και να τις αποτρέψει από το να στηρίξουν την Ουκρανία. Παρά τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας, ορισμένες χώρες, ιδίως στη νοτιοανατολική Ευρώπη, εξακολουθούν να λαμβάνουν το φυσικό αέριο τους με διαμετακόμιση μέσω της Ουκρανίας.