Η φινλανδική ενεργειακή εταιρεία Fennovoima ανακοίνωσε το Σάββατο (20 Αυγούστου) ότι θα κινήσει «διάφορες διαιτησίες και άλλες διαδικασίες κατά διαφόρων οντοτήτων της Rosatom». Η ανακοίνωση αυτή σηματοδοτεί την αρχή των αντιδράσεων μετά την κατάρρευση του έργου ενός πυρηνικού σταθμού στη Φινλανδία. Η Fennovoima αγόρασε τον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με το «κλειδί στο χέρι» από την RAOS Project, θυγατρική

του ρωσικού ομίλου Rosatom, το 2013. Το εκτιμώμενο έργο Hanhikivi 1 ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ στη βορειοδυτική Φινλανδία επρόκειτο να ολοκληρωθεί έως το 2029.

Μετά από καθυστερήσεις στην παράδοση τεχνικών εγγράφων και εγγράφων ασφαλείας στις φινλανδικές αρχές, η Fennovoima τερμάτισε το έργο στις αρχές Μαΐου του τρέχοντος έτους. Η ρωσική επίθεση είχε επίσης καταστήσει τη συνέχιση εκ των πραγμάτων αδύνατη. Η Rosatom αρνήθηκε ότι υπήρχαν τεχνικά προβλήματα, ισχυρίστηκε ότι οι εργασίες προχωρούσαν σύμφωνα με τον προγραμματισμό και κατηγόρησε τη φινλανδική πλευρά για πολιτικοποίηση του έργου.

Ένα πικρό διαζύγιο κατέστησε αναπόφευκτες τις αξιώσεις αποζημίωσης και από τις δύο πλευρές. Τώρα, η Fennovoima άνοιξε το παιχνίδι. Η φινλανδική εταιρεία ζητά αποζημίωση ύψους περίπου 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για «ζημίες που προκύπτουν από τις καθυστερήσεις και την αδυναμία παράδοσης του έργου και τα συναφή ζητήματα».

Στην ανακοίνωσή της, η Fennovoima αναγνώρισε ότι θα υπάρξουν ανταπαιτήσεις. Μιλώντας στην εφημερίδα Helsingin Sanomat το Σάββατο (20 Αυγούστου), ο διευθύνων σύμβουλος της Fennovoima Γιοακίμ Σπεχτ δήλωσε ότι οι μελλοντικές ρωσικές αντιδράσεις είναι «πολύ πιθανές». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δικαστικές διαδικασίες αναμένεται να διαρκέσουν αρκετά χρόνια. Για το αν θα είναι δυνατόν να βρεθεί νέος προμηθευτής εργοστασίου, ο Σπεχτ έκρινε ότι είναι πολύ νωρίς για να κάνει εικασίες.

 euractiv.gr