Σαξονία: Κοινή Επιστολή στο Βερολίνο από CDU, Αριστερά και το Ακροδεξιό AfD, για την Ενέργεια

Σαξονία: Κοινή Επιστολή στο Βερολίνο από CDU, Αριστερά και το Ακροδεξιό AfD, για την Ενέργεια
energia.gr
Δευ, 22 Αυγούστου 2022 - 11:52

Οι συντηρητικοί και η Αριστερά έχουν συμμαχήσει με το ακροδεξιό AfD στην Ανατολική Γερμανία για να καταγγείλουν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Από κοινού, τοπικοί πολιτικοί των τριών κομμάτων στη Σαξονία, προειδοποιούν για κοινωνικές αναταραχές μετά την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας σε κοινή επιστολή τους προς τον (πράσινο) υπουργό ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Οι τοπικοί πολιτικοί από το νησί Rügen είχαν ήδη προτείνει στον Ομοσπονδιακό Υπουργό Οικονομικών Robert Habeck (Πράσινοι) με επιστολή στα τέλη Ιουνίου να ανοίξει ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 και ακολούθησε μια επιστολή από τον Reichenbach στη Σαξονία στην αρχή Αυγούστου, ζητώντας την επανέναρξη των οικονομικών διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία. Πρόσφατα, εργαζόμενοι από τη Σαξονία-Άνχαλτ ανέφεραν επίσης σε επιστολή τους ότι φοβούνται οτι θα τελειώσει το "βιοτικό τους επίπεδο που με τόσο κόπο κέρδισαν".

Η τελευταία κοινή επιστολή προέρχεται από την πόλη Schneeberg - και περιέχει πολιτικές εκπλήξεις, και αυτό γιατί οι 15 υπογράφοντες προέρχονται από όλα τα στρατόπεδα, από την άκρα δεξιά έως την άκρα αριστερά.

Εκτός από τον δήμαρχο, ολόκληρο το δημοτικό συμβούλιο υπέγραψε την επιστολή προς τον Χάμπεκ, συνολικά 22 πολιτικοί από το CDU, τους Ελεύθερους Ψηφοφόρους και το Κόμμα της Αριστεράς - αλλά και το AfD.

Στην επιστολή, ο δήμαρχος του Schneeberg, Ingo Seifert, διαμαρτύρεται για την αύξηση των τιμών της ενέργειας και των πρώτων υλών και ασκεί δριμεία κριτική στην ενεργειακή πολιτική που ακολουθείται.

Με την εισφορά φυσικού αερίου που έχει αποφασιστεί, η τρέχουσα εξέλιξη «παίρνει απειλητικές διαστάσεις», γράφει ο Seifert.

Οι εταιρείες και τα νοικοκυριά σύντομα δεν θα μπορούν πλέον να αντέξουν το οικονομικό βάρος.

Ο Σάιφερτ βλέπει τη μεσαία τάξη σε κίνδυνο, η οποία μέχρι στιγμής ήταν «εγγυητής της κοινωνικής ειρήνης».

Ο Seifert περιγράφει τις συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας που προτείνει η κυβέρνηση ενόψει της έκρηξης των τιμών ως «μέτρα άλλοθι».

Προκειμένου να ανακουφιστεί το βάρος των πολιτών το χειμώνα, θα πρέπει να αμφισβητηθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας και να εξεταστεί ξανά η επιστροφή στα ορυκτά καύσιμα.

Ο Σάιφερτ θέλει συνειδητά η επιστολή να γίνει κατανοητή ως «κραυγή για βοήθεια» και «ακομμάτιστη», αντλεί τη «διάθεση του πληθυσμού και της τοπικής οικονομίας».

Εκτός από πολλές παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου, η επιστολή υποστηρίζεται και από τοπικές εταιρείες.

Η επιστολή που μπορεί να αναπάρχθηκε εκτενώς – ειδικά στα αριστερά δίκτυα στο Twitter και στο Facebook, τώρα προκαλεί οργή λόγω της συνυπογραφής της παράταξης του AfD.

Μεταξύ άλλων, το αριστερό μέλος του κοινοβουλίου της πολιτείας της Θουριγγίας Katharina König-Preuss κάλεσε τη γειτονική κρατική ένωση για «συνέπειες» και η εκπρόσωπος της αριστερής νεολαίας, Sarah Dubiel, επιβεβαίωσε στους Σάξονες συντρόφους της: «Δεν είναι δυνατόν όλα!"

Η εθνική ένωση της αριστεράς προσπάθησε να τα μαζέψει στο Twitter. «Δεν υπογράψαμε αυτή την επιστολή και δεν θα την είχαμε υπογράψει», έγραψε. Η εθνική ένωση υποστηρίζει ότι οι «σύντροφοι που υπέγραψαν,  δεν γνώριζαν ότι είχε ζητηθεί και η συμμετοχή της  κοινοβουλευτικής ομάδας του AfD».

Η εθνική ένωση δεν επικρίνει το περιεχόμενο της επιστολής, αλλά τώρα «ελέγχει» το παρασκήνιο.

Η αριστερά προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από τη δεξιά εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Οι δεξιές εξτρεμιστικές και συνωμοσιολογικές ομάδες πάντως έχουν κινητοποιηθεί για φθινοπωρινές διαδηλώσεις εδώ και εβδομάδες, και η αριστερή ηγεσία έχει επίσης κηρύξει «καυτό φθινόπωρο» - αλλά σε κάθε περίπτωση δεν θέλει να ...τρέχει δίπλα-δίπλα με δεξιές ομάδες.