Πολλές ευρωπαϊκές χώρες σχεδιάζουν να αυξήσουν τη χρήση άνθρακα αυτόν τον χειμώνα λόγω της ενεργειακής κρίσης, όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον Άνθρακα και τον Λιγνίτη (Euracoal) Μπράιαν Ρίκεττς σήμερα, Τρίτη. Ειδικότερα, ο Ρίκεττς, μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ανέφερε ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν τη δυνατότητα να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από άνθρακα

δεδομένου ότι μπορούν είτε να ανοίξουν ξανά τις λιγνιτικές τους μονάδες είτε ή να παρατείνουν την περίοδο λειτουργίας τους την ενεργειακή κρίση, είπε ότι οι Ευρωπαίοι δεν θεωρούν τον άνθρακα ως τον «από μηχανής θεό», αλλά απλώς «μια ευπρόσδεκτη άφιξη στη σκηνή». Υποστήριξε ότι η εξάρτηση από το εισαγόμενο αέριο ήταν λάθος, ενώ πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να εφαρμόζει ακόμη πιο σκληρά την ατζέντα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ωστόσο, συνέστησε στην ΕΕ να λάβει μέτρα για να χαλαρώσει ορισμένους κανονισμούς για τον άνθρακα ώστε να μετριάσει τις αρνητικές επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και να καλύψει το κενό που αφήνει το φυσικό αέριο.

«Το όλο νόημα των ενεργειών που αναλαμβάνουμε είναι να διατηρηθεί κάποιο είδος σταθερότητας σε μια δύσκολη κατάσταση», τόνισε ο επικεφαλής της Euracoal. Οι αβεβαιότητες που προκλήθηκαν από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας προκάλεσαν άνευ προηγουμένου αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας ενώ και οι τιμές του άνθρακα   τετραπλασιάστηκαν τον τελευταίο χρόνο, ξεπερνώντας τα 400 δολάρια ανά τόνο.

Ωστόσο, ο Ρίκεττς αναμένει ότι οι τιμές του άνθρακα για τα μελλοντικά συμβόλαια Σεπτεμβρίου στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες διαπραγματεύονται επί του παρόντος στα 405 $ ανά τόνο από 100 $ την ίδια περίοδο πέρυσι και 60 $ ένα χρόνο νωρίτερα, δεν θα διατηρηθούν σε αυτό το επίπεδο. «Είναι αδύνατο να κάνουμε προβλέψεις από το σημείο που βρισκόμαστε. Έχετε δει πόσο απότομα αυξήθηκαν ήταν οι τιμές. Άρα, οι τιμές είναι πρώτον σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και δεύτερον πολύ ασταθείς. Δεν μπορείς, λοιπόν, να κάνεις προβλέψεις σε μια τέτοια αγορά», όπως επισήμανε.

Ο ίδιος αναμένει ότι το μερίδιο του άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ, το οποίο ήταν συνολικά 15% πέρυσι, θα μπορούσε να ανέλθει σε πάνω από 20% μέχρι το τέλος του έτους.

Η ΕΕ επέβαλε απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού άνθρακα από τα μέσα Αυγούστου, στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Μόσχας, με αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες άνθρακα να έχουν παραμένουν στα λιμάνια. Πριν από τις κυρώσεις, η Ρωσία ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής άνθρακα στις χώρες της ΕΕ, στις οποίες έστελνε περίπου το 25% των εξαγωγών άνθρακα. Σύμφωνα με στοιχεία του ρωσικού υπουργείου Ενέργειας, η Ρωσία πούλησε 48,7 εκατομμύρια τόνους άνθρακα στην ΕΕ το 2021.

Η ΕΕ εξαρτιόταν από τη Ρωσία για το 45% των εισαγωγών άνθρακα και το 70% των προμηθειών της σε θερμικό άνθρακα. Επί του παρόντος, οι εναλλακτικές εισαγωγές άνθρακα προέρχονται από τις ΗΠΑ, οι οποίες αύξησαν τις εξαγωγές τους αλλά όχι τόσο όσο αναμενόταν, ενώ η Ινδονησία προμηθεύει επίσης πολύ περισσότερο άνθρακα στην Ευρώπη σε σχέση με πριν.

Προβλήματα στην μεταφορά άνθρακα στην ΕΕ έχουν προκαλέσει τα φαινόμενα ξηρασίας που επέφεραν πτώση της στάθμης του νερού σε μεγάλα υδάτινα κανάλια, δημιουργώντας σημεία συμφόρησης στους σιδηροδρόμους.