Φιλανδία: Προς Δίωρες Διακοπές Ρεύματος τον Χειμώνα- Ο Πυρηνικός Σταθμός Olkiluoto 3 θα Καλύψει τη Ζήτηση

Φιλανδία: Προς Δίωρες Διακοπές Ρεύματος τον Χειμώνα- Ο Πυρηνικός Σταθμός Olkiluoto 3 θα Καλύψει τη Ζήτηση
energia.gr
Τετ, 24 Αυγούστου 2022 - 08:49

Η Φινλανδία θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για διακοπές ρεύματος αυτόν τον χειμώνα σε περίπτωση ελλείψεων στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, ανακοίνωσε ο διαχειριστής του δικτύου χθες Τρίτη, σε μια ακόμη προειδοποίηση για την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη μετά τη σημαντική μείωση της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Στην περίπτωση της Φινλανδίας, η Gazprom σταμάτησε τον Μάιο

 όλες τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη γείτονα της Ρωσίας στη Δύση, καθιστώντας τη Φινλανδία το τρίτο κράτος μέλος της ΕΕ με διακοπή της παροχής ρωσικού αγωγού μετά την Πολωνία και τη Βουλγαρία. Η διακοπή του ρωσικού εφοδιασμού στη Φινλανδία έλαβε χώρα λίγες μέρες αφότου η Φινλανδία —μαζί με τη  Σουηδία— υπέβαλε επίσημη αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Μόσχα είχε τότε προειδοποιήσει και τις δύο χώρες να μην υποβάλουν αίτηση για να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ.

Η Φινλανδία λαμβάνει έως και το 70% του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί από τη Ρωσία, αλλά το φυσικό αέριο δεν έχει μεγάλο μερίδιο στο συνολικό ενεργειακό μείγμα και αντιπροσωπεύει το 5% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας.

"Ο πόλεμος στην Ευρώπη και η εξαιρετική κατάσταση στην αγορά ενέργειας αύξησαν τις αβεβαιότητες σχετικά με τη διαθεσιμότητα ηλεκτρικής ενέργειας. Ως αποτέλεσμα της μεγάλης αβεβαιότητας, οι Φινλανδοί θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για διακοπές ρεύματος που προκαλούνται από πιθανές ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας τον ερχόμενο χειμώνα", Φινλανδικό δίκτυο ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία διαχείρισης δικτύου Fingrid.

Σύμφωνα με την Fingrid, ο πυρηνικός σταθμός Olkiluoto 3 θα αντισταθμίσει τις ρωσικές εισαγωγές που λείπουν.

«Στην πράξη, σε περίπτωση έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας, η Fingrid θα ενημερώσει τις τοπικές εταιρείες δικτύων διανομής για τη συνολική ποσότητα ρεύματος που πρέπει να αποσυνδεθεί από την περιοχή κάθε εταιρείας δικτύου διανομής και μετά από αυτό, οι διακοπές ρεύματος θα ανακυκλώνονται ως διακοπές δύο ωρών μέχρι να αποκατασταθεί η παροχή ρευματος», δήλωσε ο Tuomas Rauhala, Ανώτερος Αντιπρόεδρος, Λειτουργία Συστήματος Ηλεκτρισμού, στο Fingrid.

Την ίδια ώρα η Νορβηγία εξετάζει το ενδεχόμενο να περιορίσει τις εξαγωγές ρευματος εάν τα επίπεδα στις δεξαμενές παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας πέσουν σε κρίσιμα χαμηλά επίπεδα σε μια προσπάθεια να αποτραπούν οι ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας και οι περαιτέρω αυξήσεις των λογαριασμών ενέργειας στο εσωτερικό.

Την περασμένη εβδομάδα, οι άλλοι σκανδιναβικοί φορείς εκμετάλλευσης δικτύων - η Fingrid, η Svenska Kraftnät της Σουηδίας και η Energinet της Δανίας - κάλεσαν τη Νορβηγία να επανεξετάσει τα σχέδια για τον περιορισμό των εξαγωγών της.