Οι ευρωπαϊκές εταιρείες δημοσίου οφέλους και κατά κύριο λόγο οι εταιρείες εκείνες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του ηλεκτρισμού έχουν αρχίσει τελευταία να εισάγουν στο χρηματιστήριο αξιών κάποια οργανικά τμήματά τους, ιδίως δε αυτά που έχουν να κάνουν με τον τομέα των ΑΠΕ.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες δημοσίου οφέλους και κατά κύριο λόγο οι εταιρείες εκείνες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του ηλεκτρισμού έχουν αρχίσει τελευταία να εισάγουν στο χρηματιστήριο αξιών κάποια οργανικά τμήματά τους, ιδίως δε αυτά που έχουν να κάνουν με τον τομέα των ΑΠΕ. Οι εταιρείες θεωρούν ότι βάζοντας στο χρηματιστηριακό παιχνίδι τα τμήματα αυτά δίνουν νέα πνοή στο επιχειρηματικό και επενδυτικό σχεδιασμό ενώ η αξία της εταιρείας ωθείται πιο εύκολα προς τα πάνω.

Δεν είναι τυχαίο ότι η ισπανική εταιρεία Iberdola εισήγαγε το 2007 στο χρηματιστήριο το ένα πέμπτο περίπου των δραστηριοτήτων της σε ανανεώσιμες πηγές ενώ από την άλλη η Enel η μεγαλύτερη ιταλική εταιρεία ηλεκτρισμού σκοπεύει να εκμεταλλευτεί με τον ίδιο τρόπο το μερίδιο των επιχειρήσεών της στον τομέα των ΑΠΕ. Στον ίδιο άξονα φαίνεται ότι κινείται και η βελγική Suez η οποία εισάγοντας στο χρηματιστήριο ένα σημαντικό τμήμα των περιβαλλοντικών της δραστηριοτήτων δημιούργησε καθυστέρηση στην πολυσυζητημένη συγχώνευση της με την γαλλική εταιρεία φυσικού αερίου GDF.

Σύμφωνα με τις εταιρείες, αυτή η τακτική βοηθάει στην συνολική διαχείριση μιας επιχείρησης καθώς επιτρέπει την δημιουργία συνεργιών μεταξύ των διαφόρων τμημάτων με αποτέλεσμα να αυξάνεται πολλές φορές το κέρδος. Η Iberdola συγκεκριμένα εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο τις υψηλές τιμές στον τομέα των ΑΠΕ στο χρηματιστήριο κι έτσι μπόρεσε αφενός να εξασφαλίσει αρκετό ρευστό έτσι ώστε να πληρώσει για νέες επενδύσεις και να μειώσει ένα μέρος του χρέους της αφετέρου δε να αυξήσει το μετοχικό της κεφάλαιο. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η Iberdola τριπλασίασε τα κέρδη της φτάνοντας τα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα η Enel, θέλοντας και η ίδια να μειώσει τις αρκετά μεγάλες οφειλές της σε τράπεζες, εξαιτίας των δανείων που έχει χρεωθεί για την εξαγορά της ισπανικής Endessa, εξετάζει το ενδεχόμενο να δημιουργήσει και η ίδια τέτοιου είδους επικερδείς συνεργίες.

Η αλήθεια είναι ότι οι εταιρείες που εισάγουν κάποιο τμήμα τους στο χρηματιστήριο οδηγούνται σ’ αυτήν την κίνηση από την βεβαιότητά τους ότι τέτοιου είδους ενέργειες θα αποφέρουν από τη μια μεγάλο κέρδος ενώ από την άλλη θα βοηθήσουν την εταιρεία να επωφεληθεί από έναν υπερτιμημένο τομέα, όπως είναι επί παραδείγματι αυτός των ΑΠΕ. Ωστόσο, υπήρξαν εταιρείες οι οποίες επιχείρησαν να κάνουν το ίδιο αλλά το αποτέλεσμα δεν επέφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα.