Τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης Εμποδίζουν το Νόμο για την Εξοικονόμηση Φυσικού Αερίου στο Αυστριακό Κοινοβούλιο

Τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης Εμποδίζουν το Νόμο για την Εξοικονόμηση Φυσικού Αερίου στο Αυστριακό Κοινοβούλιο
energia.gr
Πεμ, 25 Αυγούστου 2022 - 10:37

Η κυβέρνηση της Βιέννης δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία των δύο τρίτων για να θέσει σε ισχύ τον «κανονισμό για την μείωση του φυσικού αερίου», λόγω της άρνησης των κομμάτων της αντιπολίτευσης να υποστηρίξουν το νομοσχέδιο, μπλοκάροντας την επανεκκίνηση των σταθμών παραγωγής ενέργειας με λιθάνθρακα που έχουν τεθεί σε λειτουργία. Η Αυστρία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, προσπάθησε να μειώσει τη χρήση φυσικού αερίου ανατρέποντας προσωρινά

τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα στη χώρα και ζητώντας από τη βιομηχανία να στραφεί σε εναλλακτικά καύσιμα όπως το πετρέλαιο ή ο άνθρακας. Η υποστήριξη από το σοσιαλδημοκρατικό SPÖ ή το ακροδεξιό FPÖ ήταν απαραίτητη για να επιτευχθεί η πλειοψηφία των δύο τρίτων.

«Θεωρώ τη συμπεριφορά του SPÖ εντελώς ανεύθυνη», δήλωσε την Τρίτη (23 Αυγούστου) η υπουργός Ενέργειας Λεονόρ Γκεβέσλερ, επικαλούμενη τη σημασία του μπλοκαρισμένου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα στο Mellach, ο οποίος θα μπορούσε να προμηθεύσει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης έως και 260.000 νοικοκυριά με ηλεκτρική ενέργεια και θερμότητα.

«Θεωρώ το SPÖ υπεύθυνο εάν διαμερίσματα οικογενειών και παιδιών παραμείνουν κρύα», δήλωσε η ίδια στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα Ö1.

Το SPÖ έχει δηλώσει πρόθυμο να διαπραγματευτεί. «Είμαστε πάντα έτοιμοι να συζητήσουμε», δήλωσε ο Γιοργκ Λέιχτφριντ, αντιπρόεδρος του κόμματος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ένα από τα αιτήματά τους είναι να μην επιτρέπεται να μετακυλιστεί στους πελάτες το επιπλέον κόστος που προκύπτει από την αλλαγή καυσίμου.

Η αποτυχία να περάσει ο κανονισμός από το κοινοβούλιο είναι ένα μεγάλο πλήγμα για την κυβέρνηση συνασπισμού συντηρητικών-πράσινων της Αυστρίας, η οποία μαστίζεται από απαράδεκτες δημοσκοπήσεις. Σε δημοσκόπηση της Κυριακής (21 Αυγούστου) διαπιστώθηκε ότι το 21% των ψηφοφόρων θα ψήφιζε συντηρητικούς, ενώ το 11% δήλωσε ότι θα παραμείνει στους Πράσινους.

Η Αυστρία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο φυσικό αέριο για τη θέρμανση των σπιτιών το χειμώνα και ήλπιζε να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Λόγω του ξηρού καλοκαιριού, οι υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις της Αυστρίας έχουν χαμηλότερες επιδόσεις.

euractiv.gr