Ιράκ: Αναμένεται Σημαντική Αύξηση των Πετρελαϊκών Εσόδων το 2008

Αύξηση των πετρελαϊκών του εσόδων θα δει φέτος το Ιράκ – κάτοχος των τρίτων μεγαλύτερων κοιτασμάτων αργού στον κόσμο – χάρη στην εκρηκτική άνοδο των τιμών πετρελαίου και τις περιορισμένες επιθέσεις σε αγωγούς της χώρας.
Energia.gr
Παρ, 2 Μαΐου 2008 - 23:09

Αύξηση των πετρελαϊκών του εσόδων θα δει φέτος το Ιράκ – κάτοχος των τρίτων μεγαλύτερων κοιτασμάτων αργού στον κόσμο – χάρη στην εκρηκτική άνοδο των τιμών πετρελαίου και τις περιορισμένες επιθέσεις σε αγωγούς της χώρας. Όπως επισημαίνει στην τριμηνιαία έκθεσή της η αμερικανική Υπηρεσία Ειδικής Επιθεώρησης για την Ανοικοδόμηση του Ιράκ (SIGIR), η χώρα ενδεχομένως να εισπράξει το 2008 από τις εξαγωγές της 70 δισ. δολάρια, ποσό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με αυτό που είχε αρχικά εκτιμηθεί. Σύμφωνα με την SIGIR, η τιμή του ιρακινού αργού έχει αυξηθεί περισσότερο από 250% από το 2003.

Τα υψηλά έσοδα από την πώληση πετρελαίου έχουν καταστεί μέρος της δημόσιας αντιπαράθεσης που διεξάγεται στις ΗΠΑ με θέμα το Ιράκ. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της αμερικανικής Γερουσίας Καρλ Λέβιν και οι υπόλοιποι γερουσιαστές των Δημοκρατικών απαιτούν όπως το Ιράκ αναλάβει μεγαλύτερο μέρος του κόστους ανοικοδόμησης, υποστηρίζοντας ότι διαθέτει πλέον την οικονομική δυνατότητα να το κάνει.

Τα έσοδα του Ιράκ από τις μηνιαίες εξαγωγές πετρελαίου αυξήθηκαν το Μάρτιο, σε σχέση με τα τέλη Δεκεμβρίου, κατά 19% στα 5,6 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Πετρελαίου της χώρας.

Χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Azzaman αναφέρει, εξάλου, πως οι εξαγωγές από το Κιρκούκ προς το τουρκικό λιμάνι του Τσεϊχάν αυξήθηκαν τον Απρίλιο σε 430.000 βαρέλια την ημέρα, καθώς δεν σημειώθηκε καμία επίθεση εναντίον πετρελαιαγωγού της περιοχής ή κάποια μεγάλη διακοπή στη ροή αργού. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ιρακινού υπουργείου Πετρελαίου, οι εξαγωγές αργού από το Κιρκούκ είχαν ανέλθει το Μάρτιο σε 323.000 βαρέλια την ημέρα.

Σημειώνεται ότι τα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου του Ιράκ υπολογίζονται – σύμφωνα με τα στοιχεία της BP – σε 115 δισ. βαρέλια. Μεγαλύτερα αποθέματα διαθέτουν μόνο η Σαουδική Αραβία και το Ιράν.