Η ενίσχυση του δολαρίου και η αποκατάσταση της προσφοράς από τη Νιγηρία ώθησαν χθες σε κατακόρυφη πτώση τις τιμές του «μαύρου χρυσού», με εκείνη του αργού της Νέας Υόρκης να υποχωρεί κάτω από τα 111 δολάρια, στα χαμηλότερα επίπεδά της από τις 14 Απριλίου, και το Brent του Λονδίνου να διαμορφώνεται κάτω από τα 110 δολάρια το βαρέλι.

Η ενίσχυση του δολαρίου και η αποκατάσταση της προσφοράς από τη Νιγηρία ώθησαν χθες σε κατακόρυφη πτώση τις τιμές του «μαύρου χρυσού», με εκείνη του αργού της Νέας Υόρκης να υποχωρεί κάτω από τα 111 δολάρια, στα χαμηλότερα επίπεδά της από τις 14 Απριλίου, και το Brent του Λονδίνου να διαμορφώνεται κάτω από τα 110 δολάρια το βαρέλι. Η υποχώρηση ήταν και στις δύο περιπτώσεις της τάξης άνω των 2,20 δολαρίων και έπεται της προχθεσινής «βουτιάς» των 2 δολαρίων το βαρέλι, με αφορμή στοιχεία που κατέδειξαν δραστική αύξηση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, «η διάβρωση της ζήτησης σαφώς συνεχίζεται». Ωστόσο, για τη χθεσινή εξέλιξη ευθύνεται και η συμφωνία στην οποία κατέληξαν η Exxon Mobil με συνδικάτο εργαζομένων στον πετρελαϊκό κλάδο της Νιγηρίας για τον τερματισμό οκταήμερης απεργίας, λόγω του οποίου είχε διακοπεί σχεδόν το 100% της παραγωγής της αμερικανικής εταιρείας στη χώρα αυτή. Σε ανακοινωθέν της, η Exxon γνωστοποιούσε χθες ότι ξεκίνησε η διαδικασία αποκατάστασης της νιγηριανής παραγωγής.

Όπως ανακοινώθηκε προχθές, τα αμερικανικά αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 3,8 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 25 Απριλίου, υπερβαίνοντας κατά πολύ τις προβλέψεις των αναλυτών, που τα ήθελαν να αυξάνονται κατά 1,5 εκατ. βαρέλια. Τα αποθέματα προϊόντων διύλισης, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου θέρμανσης και του ντίζελ, αυξήθηκαν κατά 1,1 εκατ. βαρέλια, ήτοι περίπου επτά φορές περισσότερο σε σχέση με τις προβλέψεις. Ως φαίνεται, οι επενδυτές αδιαφόρησαν για τα στοιχεία που κατέδειξαν συρρίκνωση των αποθεμάτων βενζίνης κατά 1,5 εκατ. βαρέλια.


 

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 02/05/2008)