Η Exxon Mobil, η μεγαλύτερη εισηγμένη πετρελαϊκή εταιρεία στον κόσμο, ανακοίνωσε απογοητευτικά οικονομικά αποτελέσματα, καθώς οι υψηλές τιμές του πετρελαίου δεν την βοήθησαν όσο ήλπιζαν οι επενδυτές.

Η Exxon Mobil, η μεγαλύτερη εισηγμένη πετρελαϊκή εταιρεία στον κόσμο, ανακοίνωσε απογοητευτικά οικονομικά αποτελέσματα, καθώς οι υψηλές τιμές του πετρελαίου δεν την βοήθησαν όσο ήλπιζαν οι επενδυτές. Ο πετρελαϊκός όμιλος σημείωσε τη μικρότερη αύξηση κερδών μεταξύ των τριών μεγαλύτερων πετρελαϊκών εταιρειών στον κόσμο (οι άλλες δύο είναι η Royal Dutch Shell και η ΒΡ), λόγω της μείωσης στην παραγωγή του καθώς και στα περιθώρια κέρδους από την διύλιση.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία που έχει έδρα το Τέξας, ανακοίνωσε ότι τα καθαρά της κέρδη το α τρίμηνο ανήλθαν σε 10,9 δισ. δολάρια, ή 2,03 δολάρια ανά μετοχή, από 9,28 δισ. δολάρια, ή 1,62 δολάρια ανά μετοχή, πριν από ένα έτος. Τα κέρδη της ανά μετοχή ήταν κατά 10 σεντς χαμηλότερα από τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών.
Η αύξηση των κερδών της Exxon Mobil κατά 17% υπολείπεται της αύξησης των κερδών της Royal Dutch Shell και της ΒΡ (25% και 63%, αντίστοιχα).

Μεγέθη

Η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 5,6%, με αποτέλεσμα ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Ρεξ Τίλερσον, να μην μπορέσει να επωφεληθεί πλήρως από τα αλλεπάλληλα ρεκόρ στην τιμή του μαύρου χρυσού. Παρόλο που ο τζίρος της αυξήθηκε κατά 34% σε 116,9 δισ. δολάρια, ήταν σχεδόν κατά 2,6 δισ. δολάρια χαμηλότερος από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Η τιμή του πετρελαίου έσπασε το «φράγμα» των 100 δολαρίων ανά βαρέλι για πρώτη φορά τον Ιανουάριο, και κυμάνθηκε κατά μέσο όρο το α τρίμηνο στα 97,82 δολάρια, αυξημένη κατά 68% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007.

Τα κέρδη στην τιμή του πετρελαίου -τα μεγαλύτερα από το 2000- αντισταθμίστηκαν από τη μείωση των περιθωρίων κέρδους στα καύσιμα διύλισης και από τις ρήτρες στα συμβόλαια, βάσει των οποίων οι κυβερνήσεις κρατών πλούσιων σε πετρέλαιο παίρνουν μεγαλύτερο μερίδιο της παραγωγής όταν αυξάνονται οι τιμές.

Chevron

Σήμερα ανακοινώνει τα οικονομικά της αποτελέσματα για το α τρίμηνο η Chevron - η δεύτερη μεγαλύτερη αμερικανική εταιρεία πετρελαίου.
Την ίδια στιγμή, ο πολυσχιδής όμιλος Tyco International ανακοίνωσε τριμηνιαία κέρδη ανώτερα των προσδοκιών. Συγκεκριμένα, τα έσοδά του από τις συνεχιζόμενες δραστηριότητές του, εκτός από ειδικές χρεώσεις, ανήλθαν σε 326 εκατομμύρια δολάρια, ή 67 σεντς ανά μετοχή, το β τρίμηνο που έληξε στις 28 Μαρτίου - σχεδόν διπλάσια από τα 167 εκατομμύρια δολάρια, ή 33 σεντς ανά μετοχή, πριν από ένα έτος

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 02/05/2008)