Ευκαιρία η Ακριβή Ενέργεια

Μέσα σε ένα χρόνο, οι τιμές του πετρελαίου ανέβηκαν 60% σε δολάρια και 35% σε ευρώ. Στη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών, το πετρέλαιο τριπλασίασε την τιμή του σε δολάρια και τη διπλασίασε σε ευρώ. Το εφιαλτικό σενάριο που, πριν από πέντε χρόνια, επεξεργάζονταν οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών, έχει (πρακτικώς) πραγματοποιηθεί.
Του Μπάμπη Παπαδημητρίου
Δευ, 5 Μαΐου 2008 - 00:17

Μέσα σε ένα χρόνο, οι τιμές του πετρελαίου ανέβηκαν 60% σε δολάρια και 35% σε ευρώ. Στη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών, το πετρέλαιο τριπλασίασε την τιμή του σε δολάρια και τη διπλασίασε σε ευρώ. Το εφιαλτικό σενάριο που, πριν από πέντε χρόνια, επεξεργάζονταν οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών, έχει (πρακτικώς) πραγματοποιηθεί. Το σενάριο υπολόγιζε τρία διαδοχικά σοκ αυξήσεων: κατά 33% τον πρώτο χρόνο, 66% τον δεύτερο και 100% τον τρίτο.

Μεταξύ Ιανουαρίου 2004 και Νοεμβρίου 2007 περάσαμε από τα 27 σε 55 ευρώ/βαρέλι.

Σύμφωνα με το σενάριο το ευρωπαϊκό ΑΕΠ θα μειωθεί κατά μια εκατοστιαία μονάδα στα τρία χρόνια που ακολουθούν, δηλαδή περίπου 0,3% κάθε χρόνο. Η κατανάλωση δέχεται μεγαλύτερο πλήγμα: μείον 2% σε τρία χρόνια. Οι επενδύσεις μειώνονται κατά 5% σε πέντε χρόνια.

Κι όμως, στο σενάριο αυτό, ο πληθωρισμός αυξάνεται μάλλον συγκρατημένα. Οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών μιλούν για μια επίπτωση 0,7% στον δείκτη τιμών καταναλωτή. Γιατί, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, τα μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας και είναι αυστηρά και γίνονται αυστηρότερα. Για την Ελλάδα, αν και δεν υπάρχουν ικανοποιητικοί ανάλογοι υπολογισμοί, η επίπτωση θα είναι μεγαλύτερη.

Ο λόγος είναι απλός. Κλειστά επαγγέλματα, αυξήσεις τιμών με κομματικά κριτήρια, απουσία ανταγωνισμού, κακή οργάνωση εμπορίου και υπερβολικά περιθώρια κέρδους πολλαπλασιάζουν τις επιπτώσεις που φτάνουν στο πορτοφόλι του Ελληνα καταναλωτή.

Παρά την ανησυχία της, η κυβέρνηση δείχνει απροετοίμαστη να δώσει τη μάχη. Προτιμά να διατηρήσει την κατανάλωση με την ελπίδα να εισπράξει το μερίδιο των φόρων, που απαιτεί η συντήρηση του τεράστιου κράτους. Η νέα αύξηση, κατά 25% ή 15 ευρώ, θα αφαιρέσει μέχρι και μια (ακόμη) μονάδα ανάπτυξης.

Θα κερδίσουμε όμως αν αναδιοργανώσουμε τον τρόπο που καταναλώνουμε ενέργεια, αυξήσουμε την παραγωγικότητα και διεθνοποιήσουμε περισσότερο την οικονομία μας.

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 03/05/2008)