Άρχισε η διαδικασία υποβολής προτάσεων για συγχρηματοδότηση από το Κοινοτικό Πρόγραμμα «Ευφυής Ενέργεια για την Ευρώπη» (2007-2013) για το έτος 2008.

Άρχισε η διαδικασία υποβολής προτάσεων για συγχρηματοδότηση από το Κοινοτικό Πρόγραμμα «Ευφυής Ενέργεια για την Ευρώπη» (2007-2013) για το έτος 2008. Το Πρόγραμμα έχει στόχο την εξασφάλιση αειφόρου και ανταγωνιστικά τιμολογημένης ενέργειας για την Ευρώπη, προωθώντας ενέργειες που: Ενδυναμώνουν την ενεργειακή απόδοση και την ορθολογική χρήση των πηγών ενέργειας (SAVE) και συγκεκριμένα αποσκοπούν σε: Καλυτέρευση της ενεργειακής αποδοτικότητας και χρήσης πηγών ενέργειας, ειδικά στους τομείς της κατασκευής κτιρίων και της βιομηχανίας.

Υποστήριξη της προετοιμασίας και εφαρμογής νομικών μέτρων. Προωθούν νέες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υποστηρίζουν την ενεργειακή διαφοροποίηση (ALTENER) και συγκεκριμένα αποσκοπούν σε: Προώθηση νέων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρισμού, θέρμανσης, ψύξης και βιοκαυσίμων, υποστηρίζοντας έτσι τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών. Ένταξη νέων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο τοπικό περιβάλλον και στα ενεργειακά συστήματα. Υποστήριξη της προετοιμασίας και εφαρμογής νομικών μέτρων.

Προωθούν την ενεργειακή απόδοση και τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις μεταφορές (STEER) και συγκεκριμένα αποσκοπούν σε: Υποστήριξη πρωτοβουλιών σε σχέση με όλες τις μορφές ενέργειας που χρησιμοποιούνται στις μεταφορές καθώς και στη διαφοροποίηση των καυσίμων. Προώθηση ανανεώσιμων καυσίμων και ενεργειακής αποδοτικότητας στις μεταφορές. Υποστήριξη της προετοιμασίας και εφαρμογής νομοθετικών μέτρων.

Το Πρόγραμμα χρηματοδοτεί:

Στρατηγικές μελέτες με βάση την επιμέρους ανάλυση και την τακτική παρακολούθηση της ανάπτυξης της αγοράς και των ενεργειακών τάσεων για την προετοιμασία μελλοντικών νομοθετικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένης και της λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς ενέργειας για την εφαρμογή μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης ενεργειακής στρατηγικής με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη. Επίσης, την προετοιμασία μακράς διάρκειας συμφωνητικών συνεργασίας με βιομηχανίες για την ανάπτυξη προδιαγραφών, συστημάτων πιστοποίησης κ.λπ. Δημιουργία, επέκταση και αναδιοργάνωση υποδομών και δράσεων για την αειφόρο ενεργειακή ανάπτυξη, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, καθώς και την ανάπτυξη χρηματοοικονομικών προϊόντων και εργαλείων αγοράς. Προώθηση συστημάτων και εξοπλισμού αειφόρου ενέργειας για την ταχύτερη διείσδυσή τους στην αγορά, επενδύσεις για την υλοποίηση της μετάβασης από το επίπεδο της παρουσίασης σε φάση πώλησης πιο αποδοτικών τεχνολογιών, καμπάνιες ευαισθητοποίησης και δημιουργία θεσμικών ικανοτήτων με κύριο στόχο την ανάπτυξη μηχανισμών συμμόρφωσης με τις διατάξεις του Πρωτοκόλλου του Κιότο. Δημιουργία δομών πληροφόρησης, επιμόρφωσης και εκπαίδευσης, αξιοποίησης των αποτελεσμάτων, προώθησης και διάχυσης τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών για όλους τους καταναλωτές καθώς και προώθηση των αποτελεσμάτων της δράσης, των έργων και των συνεργασιών σε όλα τα μέλη, μέσω λειτουργικών δικτύων. Παρακολούθηση της εφαρμογής και των επιπτώσεων των κοινοτικών νομοθετικών μέτρων και μέτρων ενίσχυσης.

Επιλέξιμες Χώρες 

Προτάσεις υποβάλλονται από νομικά πρόσωπα του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα. Επιλέξιμες χώρες είναι τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Νορβηγία, η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και η Κροατία. Στην κάθε πρόταση πρέπει να συμμετέχουν τουλάχιστον τρεις ανεξάρτητες επιχειρήσεις, εγκατεστημένες σε τρεις διαφορετικές από τις επιλέξιμες χώρες. Οι συμμετέχοντες πρέπει αποδεδειγμένα να έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν οικονομικά το έργο, αλλά και να διαθέτουν την απαραίτητη εμπειρία και δεξιότητες για την τεχνική υποστήριξη του έργου.

Επισήμως, δεν υπάρχει όριο στον προϋπολογισμό μιας πρότασης. Το σύνηθες είναι κοντά στο εκατομμύριο, ενώ, χωρίς να είναι κανόνας, δεν προτιμώνται προϋπολογισμοί μικρότεροι των 500.000 ευρώ ή μεγαλύτεροι των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Το αν θα εγκριθεί μια πρόταση ή όχι εξαρτάται, κυρίως, από την πληρότητά της, από τον τρόπο παρουσίασής της και από το κατά πόσο πληροί τα κριτήρια συμμετοχής και αξιολόγησης. Η διάρκεια των έργων δεν μπορεί να ξεπερνά τους 36 μήνες, ενώ η χρηματοδότηση μπορεί να φτάσει μέχρι και το 75% του προϋπολογισμού.

Ποια είναι τα κριτήρια αξιολόγησης

Οι προτάσεις οι οποίες πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής, θα βαθμολογηθούν βάσει 5 κριτηρίων: Συνάφεια του έργου, η οποία εξαρτάται από το κατά πόσο η πρόταση ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές της προκήρυξης, τη δυνητική επίδρασή της σε σχέση με την πολιτική και τις προτεραιότητες της Ε.Ε., τη συνάφεια των αναμενόμενων αποτελεσμάτων με τις εμπλεκόμενες ομάδες πληθυσμού καθώς και από το μέγεθος της εμπλοκής στην υλοποίηση παραγόντων της αγοράς.

Ποιότητα μεθοδολογίας, βαθμολογείται η δομή, η ευκρίνεια, η συμβατότητα και η καταλληλότητα της μεθοδολογίας για την επίτευξη των αναμενόμενων αποτελεσμάτων και τη διασπορά τους.

Προστιθέμενη αξία στην κοινότητα, αξιολογούνται τα αναμενόμενα οφέλη στην κοινότητα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η καταλληλότητα της γεωγραφικής κάλυψης της πρότασης, καθώς και η δυνατότητα εφαρμογής σε άλλες περιοχές της Ε.Ε., των λύσεων που θα επιτευχθούν με την υλοποίηση του έργου. Κόστος και δυνατότητα συγχρηματοδότησης, εδώ εξετάζεται το κόστος της πρότασης, η κατανομή του κόστους ανά κατηγορία δαπανών και η δυνατότητα κάλυψης της ίδιας συμμετοχής.

Διαχείριση και οργάνωση της ομάδας, η βαθμολογία εδώ εξαρτάται από τη σύνθεση της ομάδας έργου (εμπειρία, δεξιότητες των μελών της), από τη διασπορά των αρμοδιοτήτων, του κόστους και των ευθυνών ανάμεσα στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις ή οργανισμούς, καθώς και από την αξιολόγηση της δομής διεύθυνσης, του πλάνου εργασίας, της επικοινωνίας και της δυνατότητας συνεργασίας της ομάδας έργου.

Προθεσμία και τρόπος υποβολής προτάσεων

Οι προτάσεις υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά, συμπληρώνοντας τις φόρμες υποβολής, οι οποίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του προγράμματος. Δεκτές γίνονται αιτήσεις που θα υποβληθούν μέχρι 26 Ιουνίου 2008 και ώρα 17.00 (ώρα Βρυξελλών).

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 03/05/2008)